AM HOME

am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
KASINI HAJGENS
Više o misiji injenim rezultatima
 
 
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

NOVI BLISKI SUSRET SA TITANOM
Kampanja T4

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

 

 30.03.2005.

Otkriven: 1655, K. Hajgens
Udaljenost od Sturna: 1.221.830 km
Ekvatorijalni prečnik: 5.150 km
Temperatura na površini: -179 C
Orbitalni period: 15,9 zemaljskih dana
Sastav atmosfere: N2, CH4

Drugi po veličini satelit u Sunčevom sistemu. Manji je od Ganimeda za 112 km. Jedini koji ima gustu atmosferu, reke, jezera i kiše.

Poređenje Titana sa ostalim Saturnovim satelitima. Veća slika 40 kb

Titan-4 kampanja je peti ciljani prolazak pored ovog velikog Saturnovog satelita. Kasini će se 31. marta 2005. godine približiti Titanu na udaljenosti od 2402 kilometara. U tom trenutku orbiter će imati brzinu od 5,9 km/s.

Ovo je prvi outbound prolazak jer će Kasini prići najbliže Saturnu (periapsis) tokom aktuelne orbite čak dva dana ranije. Kada orbiter dosegne najmanju razdaljinu sa Titanom, lokalno vreme na tom delu satelita biće blizu zore.

U danu najbližeg prolaska biće prikupljeno oko 460 MB podataka koji će u petak, 1. aprila, stići na Zemlju. Velika antena (70 m) u Madridu biće zadužena za prijem ovih informacija.

Veći deo hard diska na Kasiniju popuniće fotografije sa optičkih kamera i podaci prikupljeni radarom. ISS će napraviti slike srednje rezolucije pokrivajući veće oblasti dok će radar nastaviti osmatranja komplementarna sa Ta kampanjom, odnosno prvim prelazom preko površine Titana.

Ostali instrumenti ispitivaće atmosferu, magnetosferu, aerosole, tražiti munje i meriti distribuciju CO, HNC i CH4.

Osam sati pre najbližeg prolaska započeće udruženo snimanje širokougaone kamere i infracrvene kamere (VIMS). Pokriće se kompletan disk Titana. Ako se VIMS tim bude konačno odlučio za objavljivanje slika ove fotografije u kombinaciji sa fotografijama u vidljivom delu spektra bi mogle da budu veoma zanimljive.

Osamnaest minuta posle najbližeg prolaska veliki disk Saturna će se naći iza Titana. Instrumenti koji budu ispitivali ivicu (limb) satelita imaće priliku da registruju i snime milion kilometara udaljen Saturn.

Zbog veoma guste atmosfere jedino radar može da mapira površinu, razotkrije reljef i geološke formacije. Fotografisanje Titana kamerama nije donelo očekivane rezultate. U infracrvenom područiju vidimo obrise površine, ali samo svetle i tamne delove. Na tim slikama objekti ne bacaju senku te ih je užasno teško istražiti. Velika antena (4 m) na Kasiniju služi kao radar i biće po treći put korišćena na Titanu. Na slici levo ljubičastom bojom je prikazan prvi a plavom drugi prelaz preko površine. U toku primarne misije do 2008. godine planirano je pokrivanje 25 % površine satelita.

Fotografije će se postavljati na internetu i ovoga puta u live režimu, dakle kako budu pristizale na Zemlju. Očekujte ih u petak, 1. aprila, u poslepodnevnim časovima po našem vremenu. Adresa je: http://saturn.jpl.nasa.gov/multimedia/images/raw/index.cfm

 

Diskusiju o ovoj i drugim temama u vezi astronomije vodite na Forumu AM:  http://astronomija.eclipsedminds.org/
 
Više o misiji injenim rezultatima
 
Saturn    Saturnovi sateliti Novi sateliti Saturna
 

(07.01.2005.)

vrh