AM HOME

am@astronomija.co.yu

 

 

 Astronautika

 

KASINI HAJGENS
Kasini na cilju

Cassini - instrumenti letelice Huygens

Status misije na dan 02.10.2004.

Bliski susreti sa satelitima

Prolazak pored Titana #1

 

 

 

 

Sadržaj AM

 

 

 NAJAVA
Prolazak pored Titana #1

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

 

Saturn na nebu Kasinija postaje sve veći a od pre par dana više ne može da stane ni u vidno polje širokougaone kamere. Brzinom od 14 000 km/h uranja duboko u unutrašnjost Saturnovog sistema gde će 26. oktobra proći pored Titana a dva dana kasnije i pored Saturna. Kasini je prošle nedelje proleteo pored čudnog meseca Japeta na udaljenosti od 1.2 miliona kilometara. Načinjeno je stotinjak slika, izvršena su brojna merenja, ali razdaljina je učinila svoje i detalji kakve smo videli na slikama Vojadžera još nisu dostignuti.

I širokougaona kamera tesna za Saturn (veća slika 19kb) Pogled uskougaone kamere na dinamične pojaseve Saturna sa udaljenosti od 5.9 miliona km (veća slika 23 kb) Japet u "prirodnim" bojama sa razdaljine od 1.2 miliona km (veća slika 5 kb)

U utorak 26. oktobra Kasini će prozujati pored Titana na rastojanju od 1200 kilometara i označiti početak višegodišnje kampanje koja uključuje podrobno ispitivanje ovog satelita, mapiranje njegove površine i razumevanje procesa koji su doveli do stvaranja života na našoj planeti. Bliski susret Kasinija i Titana će se dogoditi u 16:30 po našem vremenu. Prve fotografije će stići na Zemlju u kasnim večernjim satima.

"Ovo je naše prvo ispitivanje izbliza, u velikoj meri, neistraženih delova Sunčevog sistema. Zato, budite sa nama", kaže planetarni naučnik Karolin Porko, vođa Cassini imaging tima. Porko se nada da će kamere kojima rukovodi uspeti da prodru kroz gustu atmosferu Titana i (konačno) uslikati geološke formacije, mora, jezera, planine ili bilo šta drugo što se nalazi na ovom tajanstvenom svetu.

Kasini je po dolasku u Saturnov sistem sa udaljenosti od oko 300 000 kilometara u infracrvenom delu spektra uspeo da prodre kroz atmosferu i uslika detalje u prečniku od 10 km koji nam nisu dali dugo očekivani odgovor na pitanje šta se tačno nalazi na površini ovog meseca. "Ipak, ovo je dobar znak. To znači da ćemo sa vrlo malog rastojanja moći da vidimo formacije od 100 metara u prečniku bez ikakvih problema", optimista je Porko.

Prve slike površine Titana iz jula meseca: teško je išta tvrditi na osnovu ovih slika, ali postoje naznake da je ovaj tuđinski svet živ, odnosno da se naziru aktivni geološki procesi. Beličaste strukture na prvoj i trećoj slici su metanski oblaci iznad južnog pola.

Borba između timova koji rukovode instrumentima na Kasiniju traje i po svemu sudeći trajaće godinama. Zbog ograničenog prostora na hard disku letelice i ograničene brzine prenosa podataka svaki instrument u zavisnosti od "kvaliteta" i svrsishodnosti naučnih podataka dobija određen prostor za prikupljena merenja koji ne sme da prekorači. Tako je RADAR eksperiment konačno dočekao svojih 5 minuta i na uštrb ostalih instrumenata imaće na raspolaganju veliki deo resursa na Kasiniju. Cilj ovog eksperimenta je da uz pomoć velike antene radio talasima prodre kroz atmosferu Titana a zatim osluškuje njihov eho i konstruiše izuzetno preciznu reljefnu kartu površine satelita. Ovo je moguće uraditi samo sa male udaljenosti i zato je sasvim jasno zašto će instrumenti uključeni u RADAR eksperiment zagrejati svoje čipove i dati sve od sebe da se mapira 25 % Titana u primarnoj misiji.

Pune ruke posla imaće i tim koji rukovodi Ultraviolentnim spektrometrom i kamerom. Instrument jenapravljen na Univerzitetu Kolorado i koštao je 12,5 miliona dolara. Ispitivanje strukture i hemijskog sastava atmosfere Titana biće glavni zadatak ovog instrumenta u danima koji su pred nama.

Titan

Titanova egzotična hemija zaokuplja pažnju astrobiologa širom sveta. Drugi mesec po veličini u Sunčevom sistemu, ali jedini sa gustom azotnom atmosferom bogatom metanom podseća na mladu Zemlju koja je u svojim ranim danima imala skoro isti odnos ova dva elementa u atmosferi.

Na slici se nalazi srp Titana u skoro "prirodnim" bojama, odnosno onakav kakav bi ga mi videli bez ikakvih pomagala. Jednoobrazna neprovidna atmosfera decenijama muči naučnike. Tik iznad glavnog slojaprostire se plavičasta izmaglica. Slika Kasinija.

NASA će prvi susret Kasinija i Titana propratiti brojnim predavanjima i intervjuima. Konferencije za štampu zakazane su u sredu i četvrtak (27. i 28. oktobar) od 09:00 do 10:00 po PDT. Nažalost, NASA TV nismo u mogućnosti da pratimo iz Evrope, a još manje iz Srbije pa je jedina alternativa Internet. Adresa je: http://www.nasa.gov/ntv

Ako sve prođe bez problema prve rezultate i fotografije očekujemo u utorak do ponoći.

KASINI-HAJGENS - Linkovi
Kasini na cilju
Cassini - instrumenti letelice Huygens
Status misije na dan 02.10.2004.
Bliski susreti sa satelitima
Prolazak pored Titana #1
Saturn    Saturnovi sateliti Novi sateliti Saturna
 

Zvanična prezentacija Kasini-Hajgens misije: http://saturn.jpl.nasa.gov/ 

(oktobar 2004.)

vrh