AM HOME

am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
KASINI HAJGENS
Više o misiji injenim rezultatima
 
 
 

 

 

Sadržaj AM

 

Potražite u AM

T4 - FOTOGRAFIJE
H region

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

 

14.04.2005.
Peti ciljani prolazak dogodio se 31. marta 2005. godine na udaljenosti od 2402 kilometara. U trenutku najmanjeg rastojanja na Titanu je bila zora. Prikupljeno je oko 450 MB podataka i jedan deo toga čine fotografije.

Veliki H region bila je meta kamere sa raznih rastojanja i u različitim rezolucijama. Takođe, globalni portret je uslikan sa rezolucijom od 7 kilometara po pikselu.

Formacija u obliku latiničnog slova H (pa rotirana za skoro 90 stepeni) je primećena još sa velikih teleskopa na Zemlji i u orbiti. Ne postoji jasna predstava o odnosu svetlih i tamnih oblasti i geoloških formacija na površini.

Ovaj poprilično oštar pogled na H region ima rezoluciju od 7 km po pikselu i uslikan je sa udaljenosti od oko 140 000 km širokougaonom kamerom. I konačno na fotografiji vidimo krater prečnika 80 kilometara (od centra malo desno).

Posmatranja kamerom tokom T4 kampanje su zanimljiva jer se neke slike preklapaju sa radarski generisanim slikama načinjenim oktobra 2004. i februara 2005. godine. Ovi palimpseti još nisu objavljeni, očekujemo ih vrlo skoro.

Mozaik srednje rezolucije koji pokriva kompletnu H oblast. Veoma nespretno urađen jer se slike ne preklapaju. Veliki broj ostrva vidljiv je na ovim fotografijama kao i niz formacija koje prvi put registrujemo. Pozadinska slika delo je širokougaone kamere a oštre i male slike su načinjene uskougaonom kamerom sa rastojanja od 120 000 kilometara. Veću sliku pogledajte ovde (900kb)

Da je Titan geološki živ svet sa procesima koji možda i svakodnevno preoblikuju površinu govori i veoma mali broj do sada detektovanih kratera.

Broj pronađenih kratera do ovoga trenutka nije premašio broj prstiju na jednoj ruci što znači da je Titanova površina veoma mlada. Na slici vidimo veliki 80 km krater. Dno je veoma tamno a okolina svetla. Moguće je da su kišom i/ili nekim drugim procesima ugljovodonici sprani sa okolnih uzvišenja i završili u dnu kratera.

Krater još nema ime. Bar ne zvanično.

 

Ispod sledi nekoliko veoma zaniljivih slika:

Najavili smo da će instrument koji bude ispitivao ivicu Titana uspeti da uhvati i Saturn u vidnom polju. To je upravo uradila širokougaona kamera 20 minuta nakon najbližeg prolaska. Severna hemisfera Saturna viri ispod guste atmosfere satelita a na njoj senke od brojnih prstenova. Kasini je u tom trenutku od Titana bio udaljen samo 7980 km a planeta u pozadini je 1.3 miliona kilometara daleko. Veliku sliku pogledajte ovde (15kb)
 
Fantastičan pogled na visoku izmaglicu u Titanovoj atmosferi. Kompleksne strukture vide se na ovoj slici načinjenoj kroz UV filter sa razdaljine od 102 000 kilometara. Rezolucija je 600 metara po pikselu. Veću verziju pogledajte ovde (25 kb)

I za kraj mala poslastica. Film od 36 fotografija snimljenih dok se Kasini udaljavao od Titana puna 3 sata. Kretanje atmosfere je lako uočljivo.

Slikano kroz UV filter sa udaljenosti od
99 000 do 150 000 kilometara.

Gif animacija (1.6 MB)

Toliko za ovaj put. Nažalost, tim koji upravlja kamerom se nije potrudio da napravi slike u boji, ali mi jesmo. Očekujte ih u sledećim brojevima AM.

Diskusiju o ovoj i drugim temama u vezi astronomije vodite na Forumu AM:  http://astronomija.eclipsedminds.org/
 
Više o misiji injenim rezultatima
 
Saturn    Saturnovi sateliti Novi sateliti Saturna

(13.04.2005.)

vrh