Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
planete
Kineski rover za Mesec
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

 

Danas je osvanila vest iz Šangaja da kineski naučnici ubrzano rade na razvoju nuklearnog rovera bez ljudske posade, koji bi trebalo da se spusti na Mesec negde tokom 2012. godine.

 Kliknite na snimak  
rover1.jpg (42435 bytes)
rover2.jpg (48731 bytes)

Ova složena sprava sa 6 točkova se već razvija pune 4 godine u Shanghai Aerospace System Engineering Institute u Minhang provinciji, gde se nalazi i velika replika dela Mesečeve površine, potrebne za testiranja, javljaju kineski novinari.

Ovaj 1,5 metar visok i 200 kila težak rover je osmišljen tako da može da prenosi video-signal u realnom vremenu, da uzima i analizira uzorke na licu mesta i pravi 3-dimenzionalne slike Mesečeve površine.

Oni koji su ga videli kažu da jako podseća na američka vozila "Spirit" i "Opportunity", koji su lansirani još 2003. i još su operativni.

Međutim, dok američki modeli koriste punjajuće litijiu-jonske akumulatore, Kinezi će se oslanjati na pouzdaniji nuklearni pogon, javljaju agencije.

Pošto će se kretati prosečnom brzinom od 100 metar stopa na sat, biće opremljen posebnim senzorima koji ze sprečavati vozilo da se prevrne ili udari u neku prepreku. Ipak direktor Instituta Luo Jian misli da će prvi kineski rover biti bolji nego prvi takvi koje su napravili Rusi i Amerikanci.

Još uvek se rade brojnim ispitivanja u uslovima niske gravitacije, kosmičkog zračenja i temperaturnih ekstrema, a u planu je gradnja potpuno nove sofisticirane laboratorije, koja će još realističnije dočaravati uslove na samoj površini našeg prirodnog satelita.
Na pitanja američkih novinara koliko će sve to da košta, čovek na centrali u glavnom institutu, koji je zadužen da razgovara s njima, rekao je da to nije predmet od interesa za novinare.

Da potsetim da je Kina do sada uspesno 2 puta poslala čoveka u kosmos, a da dogodine planira i trećeg, koji će prvi put izaći u kosmos u specijalnom odelu "made in China".
Takođe, sada je izvesno da će još ove godine Kinezi uspeti da pošalju prvu letilicu bez ljudske posade u orbitu oko Meseca, što je samo prvi korak u projektu istraživanja Meseca. Nakon toga će uslediti spuštanje bespilotne letilice, a nakon toga i spuštanje letilice sa malim Kinezima unutra. To će biti negde posle 2017. godine!

Čitav program istraživanja Meseca je nazvan "Projekat Chang", po drevnoj kineskoj boginji Meseca.

(03.04.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

 
priključite se

 

Kinez u svemiru (oktobar 2003.)

Kina lansirala satelit

Učestala lansiranja satelita iz Kine

Kina šalje dva astronauta u svemir

KINEZI PONOVO U SVEMIRU?

KINA POTVRDILA LANSIRANJE LJUDSKE POSADE KRAJEM GODINE (16.01.2005.)

Saradnja Kine i Rusije