Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
USPJEŠNA KINESKA SVEMIRSKA ŠETNJA
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

28.09.2008.

 Kliknite na ilustraciju  
eva_kina.jpg (101467 bytes)
Prvi kineski astronaut u ovorenom svemirskom prostoru

Jučer u 10:30 sati po našem vremenu kineski astronaut Zhai Zhigang izveo je prvu kinesku svemirsku šetnju u povijesti u trajanju od 15 minuta. Kina je time postala treća nacija u svijetu, nakon Rusije i SAD,  koja je to ostvarila vlastitim snagama.

U direktnom televizijskom prijenosu astronaut Zhai Zhigang izašao je iz svemirskog broda privezan sigurnosnom špagom i opremljen malim plinskim pištoljem koji mu je omogućio kretanje u bestežinskom prostoru.

Svemirski brod Shenzhou 7 s troje astronauta lansiran je 25. rujna raketom Dugi marš II-F s raketodroma Jiuquan na sjeverozapadu Kine. Odmah po izlasku dao je kratku izjavu za tv kako se osjeća sjajno te pozdravlja narod kine i cijelog svijeta. Drugi astronaut, Liu Boming koji se nalazio u dehermetiziranom odjeljku i pomogao Zhigangu da se spremi za izlazak, nakratko je promolio glavu kroz ulazno-izlazni odjeljak modula te mu dodao malu kinesku zastavicu koju je ovaj simbolično držao u ruci tijekom nekoliko minuta tv prijenosa. Jing Haipeng, treći astronaut svo je vrijeme koordinirao akcijom iz hermetiziranog odjeljka svemirskog broda i prema snimkama na sebi nije nosio astronautsko odijelo.

Svemirska šetnja obavljena je na visini 343km iznad Zemlje. U neprekinutom prijenosu tv signala pomagali su brodovi kineske ratne mornarice i specijalni komunikacijski brodovi koji su za potrebe misije otplovili na izabrane lokacije diljem svjetskih mora. Astronauti će tijekom današnjeg dana izvršiti obiman spisak radnih zadataka, a njihovo spuštanje na očekuje se sutra u podnevnim satima po našem vremeni na teritoriju Kineske provincije Mongolija na sjeveru zemlje.

 (28.09.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
 
 

Potvrđeno lansiranje trećeg Kineskog svemirskog broda s posadom

VELIKI KINESKI SVEMIRSKI USPJEH