Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
NSPoint
kosmonautika
Kineski brod u orbiti oko Meseca
 

Vaši komentari

Kina je objavila da je njen Mesečev orbiter, Change, u ponedeljak, 5. novembra, ušao u lunarnu orbitu. Tim poduhvatom je označeno novo poglavlje u razvoju kineske kosmonautike.

 Kliknite na ilustraciju  
Change.jpg (44333 bytes)
Chang’e 1

Uvođenje broda u orbitu oko nekog tela je kritičan momenat čitavog leta, jer i vrlo mala greška može dovesti do gubitka letelice. U slučaju da je manevar preuranjen letelicu ne bi zahvatila i zarobila gravitacija tela i ona bi odletela u svemirsko bespuće. U slučaju da se s manevrom zakasni letelica bi se slupala o odnosno telo.

Kineski kontrolori su odradili posao kako valja i sada njihova letelica po izduženoj eliptičnoj putanji leti oko Meseca na minimalnoj visini od 200 kilometara, a maksimalnoj od 8600.

Predstoji još nekoliko podešavanja brzine letelice i njeno uvođenje u orbitu koja je pogodnija za dalja istraživanja, ali to je već lakši posao. Ukoliko i to prođe kako valja možemo očekivati da Change uskoro počne da šalje na zemlju detaljne slike i podatke o lunarnoj površini.

Kina je najavila da do 2012. godine na Mesec pošalje robotizovan lender, a za manje od 15 godina i prvog Kineza na naš satelit.

Saša Zorkić

(07.11.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

PRVA KINESKA MISIJA K MJESECU

Kina kreće ka Mesecu