am@astronomija.co.yu
 
<19.12. 2003.
< 25.12.2003.
< 23.01.2004.
 
 Astronautika
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

mars
BEAGLE-2 - poslednji pokušaji
 
 
 
26.01.2004.

Britanci čine poslednji pokušaj da stupe u kontakt sa prvom Evropskom letilicom koja je lansirana na planetu Mars.

Ostalo je još nekoliko očajničkih opcija da se ponovo pokuša uspostavljanje kontakta sa maleckim Biglom, nakon što su proteklog meseca propali svi pokušaji koji su učinjeni posredstvom "ESA- Mars Ekspress"-a, zatim "NASA"- inog "Mars Odyssey"-a i džinovskog Engleskog radio teleskopa "Lovell",

"Nismo uspeli da pronađemo "Beagle 2", nakon trodnevnog intezivnog pretraživanja". izjavio je simpatični profesor Colin Pillinger, koji je najodgovorniji za prvi britanski svemirski lendrer.

Prof. Pillinger dalje navodi da: "Pod ovakvim okolnostima, moramo da prihvatimo činjenicu, da ako se Bigl uopšte nalazi na površini Marsa, on nije aktivan" izjavio je profesor "Pillinger" na konferenciji za štampu u Londonu.

"Mars Expess" je tokom vikenda, dok je kružio iznad Marsa, bezuspešno pokušavao da uspostavi kontakt sa Biglom, nakon što su je ostavili (Mars Express) da deset dana bude u "tišini"- bez radio kontakta sa Biglom, pošto je takva tišina trebala da natera Bigl da se prebaci u opciju uspostavljanja komunikacije u uslovima vanrednog stanja.

*****

Bigl 2 se odvojio od "Mars Express"-a 19. decembra, 2003. godine ali nije ni jednom mogao da uspostavi kontakt sa Zemaljskim centrom.

Postoji vise verzija o sudbini "Beagle 2": da se razbio o tlo Marsa, da se nije pravilno otvorila (otvara se slično kao džepni časovnik), da se spustila u neki od kratera pa je nemoguća komunikacija i poslednja najneverovatnija opcija da je promašio Mars.

"Ali nije vreme za oplakivanje, moramo da gledamo u budućnost". Rekao je profesor Pilligger, naznačavajući tako da su druge Britanske misije u pripremi.

London (AFP), 26, januar, 2004. godine.


Uporni Britanski naučnici uporedo sa "radio" pokušajima pronalaženja i eventualnog reanimiranja Bigla, pokušaće uz pomoć fotografija sa stereo kamera visoke rezolucije koja se nalazi na "Mars Expess"-u, i kamera koje se nalaze na "Mars Global Surveyor"-u, naprave simak gde se eventualno nalazi lokacija lendera Bigl.

U međuvremenu na institutu "Tiger Tem" u Nacionalnom svemirskom Centru u "Leicestru" počinju da koncentrišu svoj rad na pravljenju detaljne analize mogućih uzroka neuspeha misije, i lekciju koja se iz toga može izvući za budući rad na novim misijama.

Ljubiša Nikolić
ljubisan@beotel.yu
 

(januar 2004.)

vrh