Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
NEPOBITNO DOKAZANO POSTOJANJE VODE NA MARSU
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Napokon dokazana – voda na Marsu više nije fikcija

NASAina letjelica Mars Phoenix Lender nakon višetjednih problema s uzimanjem uzoraka Marsova tla i njihovom analizom napokon je uspjela – po prvi puta direkno je dokazano postojanje vode na Marsu.

Riječ je o epohalnom otkriću o čemu svjedoči i istovremeno dobivanje zelenog svjetla za nastavak misije i njeno produženje s 90 na 120 dana.

Michael Meyer, voditelj znanstvenog tima u Mars Exploration Program, izjavio je kako je letjelica u dobrom stanju te da sada svi očekuju kako će moći odraditi još poneku analizu uzoraka Marsova tla. Problemi koji već tjednima prate ubacivanje uzoraka tla kroz vibracijske rešetke u komore laboratorija TEGA ozbiljno su usporile misiju a u jednom trenutku čak ju i dovele pod upitnik!

No sada možemo odahnuti, kaže Meyer, naš je zadatak zapravo ispunjen. Nepobitno smo dokazali postojanje vode na Marsu, iste onakve kakvu svakog dana pijemo na Zemlji!
Sada predstoje dodatne analize zraka, tla i vode te opažanje promjena na Marsu. MPL je u tu svrhu opremljen raznim senzorima, od metereološke postaje, laboratorija, kamera, mikroskopa..

Voda na Marsu posredno je dokazana istraživanjima drugih letjelica oko Marsa i lenderima te roverima na samoj planeti, no ovo je prvi nepobitni dokaz o njenom postojanju, tek nekoliko centimetara ispod ledene površine. Wiliam Boynton, voditelj istraživanja pomoću kemijskog laboratorija TEGA slikovito se izrazio kako smo sada "napokon okusili i pomirisali vodu na drugom nebeskom tijelu".

Od početka misije MPL njezin je drugi cilj dokazati može li Marsova atmosfera i tlo podržati život kakvog poznajemo na Zemlji. Sada kada je primarni dio misije realiziran, znanstvenici će se skoncentrirati na ovaj sekundarni cilj. Tercijarni cilj misije je dokazati postojanje organskih materijala na crvenoj planeti. Nakon ovih povijesnih rezultata sigurno je kako će misije k Marsu dobiti novi uzlet i izdašniju financijsku potporu.

(17.09.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

 

Feniks

MARSOVO TLO PODRŽAVA ŽIVOT

Naše oči na Marsu: Na koji način Phoenix Lander vidi?

DOLAZE TEŠKA VREMENA ZA MPL

Prvi mraz na Marsu