Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
kosmonautika
RUSI PRVI
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

"Russian Federal Space Agency" (Федеральное космическое агентство России), poznatiji kao "Roskosmos", bivša Ruska agencija za avijaciju i kosmos (Российское авиационно-космическое агентство), tada poznata kao "Rosaviakosmos", je vladina agencija odgovorna za ruske naučne svemirske programe i svemirska istraživanja. Sedište "Roskosmosa" se nalazi u Moskvi, kao i glavni operativni centri, koji su u delu periferije koji je poznat kao Zvezdani grad. Marta 2004. na čelo agencije je postavljen generalni direktor Anatolij Perminov, i od tada počinje snažan preporod i konsolidacija ruskog svemirskog programa.

Prošlu godinu Rusi su završili na fenomenalnom prvom mestu na svetu, sa 45% svih lansiranja obavljenih u 2006. godini. Rusi su izveli 25 lansiranja, uključujući teretnu raketu "Soyuz-2-1B" sa "Fregat" busterom i francuski satelit "Corot", izjavio je Anatolij Perminov, direktor Savezne svemirske agencije. Na konferenciji povodom uspešnog kraja godine, Perminov je izjavio: "Rusija trenutno deli tržište lansiranja svemirskih letilica sa udelom od 40%, a kad se tome doda zajedničko rusko-ukrajinsko lansiranje sa morske platforme, to predstavlja ukupno 45% svih lansiranja u svetu." Ipak, Perminov je napomenuo da će Rusi, iako im je budžet za novu sezonu povećan za najmanje 10%, redukovati broj lansiranja na oko 20.

Amerikanci su godinu završili na drugom mestu sa 18 lansiranja, dok Kina i Japan dele treće mesto, sa 6 lansiranja svaki

Zbog ekonomskog buma koji je Rusia doživela u poslednjih par godina trgujući naftom i zemnim gasom, budžet za 2006. je bio povećan za 33% ($900 mil.) u odnosu na onaj od 2005.

 

(16.01.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

2011. GODINE PRVI LET OKO MESECA

Fobos-Grunt

"MARS-500"

Rusi viđeni u Koloradu! (januar 2007.)