Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
kosmonautika
2011. GODINE PRVI LET OKO MESECA
 

31.8.2006.
SEVASTJANOV: PRVI LET OKO MESECA IZVRŠIĆE SE 2011-2012. GODINE (Moskva, RIA “Novosti”)

Prvi let oko Meseca biće realizovan, kako je planirano, 2011-2012. godine, izjavio je predsednik Ruske kosmičke kompanije “Energija” Nikolaj Sevastjanov.

“Ove godine RKK “Energija” je razradila i odobrila koncepciju razvoja pilotirane kosmonautike do 2025. godine. Koncepcija će biti realizovana u četiri etape: stvaranje ekonomski efikasnog transportnog sistema, industrijsko osvajanje okolozemaljskog prostora, Program za Mesec i ekspedicija na Mars. Što se tiče Programa za Mesec, prvi let oko Meseca planiramo da realizujemo 2011-2012. godine” – izjavio je Sevastjanov na petom Medjunarodnom aerokosmičkom kongresu.

Po njegovim rečima, ciljevi osvajanja Meseca su: astrofizicka istraživanja sa površine Meseca, prenošenje “štetnih” proizvodnji sa Zemlje na Mesec, vađenje korisnih ruda na Mesecu, uključujući helijum-3 za zadovoljavanje energetskih potreba Zemlje. “RKK “Energija” predlaže tri etape osvajanja Meseca: let na Mesec pomoću kosmičkog broda “Sojuz”, stvaranje baze za višekratno korišćenje na Mesecu (ta baza će biti stvorena između 2010 i 2025. godine), industrijsko osvajanje okolomesečevog prostora” – istakao je Sevastjanov.

Govoreci o ekspediciji na Mars, šef RKK “Energija” je izjavio da će ekspediciju činiti četvoro ljudi i da će trajati 2,5 godine. U cilju realizacije ove ekspedicije biće stvoren specijalni marsovski kompleks mase 480 tona. Osnovni elementi interplanetarnog ekspedicionog kompleksa će biti solarni tegljač, interplanetarni kosmički brod i uzletno-sletni kompleks. Za let na Mars će se koristiti kosmički brod “Kliper”. Ekspediciju na Mars planiramo da realizujemo posle 2025. godine” – kazao je Sevastjanov.

Članak poslao:
Miroslav Antić
miroslav@antic.org
http://antic.org/

(08.09.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM SCG

 

VIŠE NOVACA ZA RUSKI SVEMIRSKI PROGRAM

ŠTA ĆE RUSIJA RADITI U KOSMOSU

NOVI RUSKI MARSOVSKI PROJEKAT

KOSMONAUTIKA – KLJUČNI PROJEKAT
RAZVOJA RUSKE EKONOMIKE

RUSIJA PRAVI RUDNIK NA MJESECU!

RUSKI SVEMIRSKI PROGRAM 2006-2015

Ekskurzija na Mesec

Rusi idu na Mars?

RUSKA BAZA NA MJESECU DO 2020.