Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
RUSKI SVEMIRSKI PROGRAM 2006-2015
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
ISS, veća 90 Kb


Ruska je vlada prihvatila savezni svemirski program za razdoblje od 2006. - 2015. godine, izjavio je prekjučer direktor Ruske svemirske agencije (RSA) Anatoly Perminov.

Kao glavne odrednice Perminov je spomenuo konstruiranje i uvođenje u operativnu upotrebu dvije nove, kapacitetnije rakete nosača tipa "Angara" i "Sojuz 2", međuplanetarnu misiju "Phobos-Grunt" kojoj je za cilj spuštanje rovera na marsov satelit Fobos i povratak kapsule sa uzorcima, sudjelovanje u drugim međuplanetarnim projektima u suradnji sa Europskom svemirskom agencijom (ESA), izgradnju novog modula za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) sa mogućnošću da cjelokupna infrastruktura ISS-a prijeđe u nadležnost Rusije te uvođenje u operativnu upotrebu pilotiranog svemirskog broda "Kliper" sa šesteročlanom posadom koji će omogućavati letove do ISS-a, ali i prema Mjesecu.

Početkom 2007. godine RSA će započeti sa praktičnim eksperimentima kao pripremu za ljudske letove na Mars u trajanju od 500 dana!

Pored znanstvenih dijelova programa, Rusija će značajnu pažnju posvetiti i takozvanim "svemirskim turistima" te tu planira značajno povećanje kapaciteta i učestalosti svemirskih letova sa ljudskom posadom, uz daljnje povećanje i osuvremenjivanje satelita u Zemljinoj orbiti za istraživanje Zemlje i svemira, potrebe komunikacija i sustava za navigaciju i navođenje te vojnih satelita.

U ovom trenutku Rusija ima oko stotinu operativnih satelita u Zemljinoj orbiti

(28.10.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh

 

RUSKA BAZA NA MJESECU DO 2020.

Rusi menjaju „Sojuze” (30.6.2004.)

Rusi imaju velike ambicije

RUSKA TEHNOLOGIJA ZA ESAu (24.03.2005.)

PRVI KOMERCIJALNI LET OKO MESECA DO 2010.

Ekskurzija na Mesec

Rusi idu na Mars?

RUSKI SVEMIRSKI BRODOVI POLIJETAT ĆE I SA EUROPSKOG RAKETODROMA

JEDNA RAKETA – OSAM SATELITA! (27.10.2005.)