Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
VIŠE NOVACA ZA RUSKI SVEMIRSKI PROGRAM
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
Kliper, kliknite na sliku
kliper_m1.jpg (44894 bytes)
kliper_inside.jpg (21206 bytes)
kliper_novo_mala.jpg (31306 bytes)
kliper_pao_sep_1.jpg (38361 bytes)


Prema izjavi Anatolija Perminova, direktora Ruske svemirske agencije (RSA), ove će godine ruski svemirski program dobiti 26% više sredstava nego prethodne godine, a trend rasta "svemirskog proračuna" nastaviti će se ubrzanim, kontinuiranim tempom u narednih desetak godina. Povećanje proračuna sa 663 milijuna USD na 832 milijuna USD omogućiti će izradu satelita "Express-M, "Luch-M", "Gonets-M" i "Resurs-DK" te nastavak rada na novim raketama-nosačima "Sojuz-2" i "Nadezdha".

Iako u financijskoj krizi od devedesetih godina prošlog stoljeća Ruski svemirski program se posljednjih godina stabilizirao, nedostatna financijska sredstva ipak su posljednjih godina redovno isplaćivana RSA što je od iznimne važnosti za planiranje programa i njihovu realizaciju. Rusija danas u svemiru ima stotinjak operativnih satelita, no njihov će se broj ubrzano povećati u slijedećih nekoliko godina. Dvadesetak telekomunikacijskih satelita, dvanaest satelita za mobilne komunikacije, nekoliko meteoroloških satelita i satelita za monitoring Zemaljskih resursa te još nepoznat broj satelita za astronomska i biomedicinska istraživanja samo su uvod u novu eru ubrzanog istraživanja Mjeseca i objekata diljem Sunčeva sustava koji će uslijediti u razdoblju do 2015. – 2020. godine.

Pored ovoga Rusija će nastaviti pružati kompletni ljudski i materijalni servis za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) te izradu još nedostajućih sedam modula za istu.
Važan dio aktivnosti predstavljati će i dalje tkz. ekonomska lansiranja satelita za potrebe drugih zemalja kao i lansiranja opreme vojne namjene.

Projekt novog svemirskog broda "Kliper", koji će predstavljati okosnicu čovjekova leta ka Mjesecu razvija se prema planu, nakon godina projektiranja, izrade modela i testiranja pojedinih sustava, nedavno je usvojen njegov konačan dizajn te se započelo sa izradom prvog operativnog primjerka čiji se operativni letovi očekuju u vremenu od 2010. – 2012.

 

(10.04.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

 

vrh

 

AM SCG

 

RUSKA BAZA NA MJESECU DO 2020.

Rusi menjaju „Sojuze” (30.6.2004.)

Rusi imaju velike ambicije

PRVI KOMERCIJALNI LET OKO MESECA DO 2010.

Kliper

Ekskurzija na Mesec

Rusi idu na Mars?