Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
 Rusi u niskom startu pred novu trku

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

27.01. 2008.

Ruski šef administracije Sergej Ivanov je u petak izjavio da Rusi planiraju da do 2018. izgrade novi kosmodrom, odakle će slati rakete sa ljudskom posadom u kosmos.

Nova Istočna baza ("Vastočnij") u Amurskoj regiji na jugoistoku Rusije, na samoj granici s Kinom, služiće kao alternativno rešenje Bajkonuru, kazahstanskoj bazi još iz doba Sovjetskog Saveza, koju sada za teške rublje Rusi iznajmljuju od svojih bivših sunarodnika.

Valjda pod utiskom nedavnih razgovora o Kosovu, Ivanov je izjavio novinarima ruskih agencija "RIA Novosti" i "Interfax": "Ako bih koristio vojnu terminologiju, rekao bih da otvaramo drugi front."

Ako je verovati Ivanovu, a trebalo bi, "do 2016. novi kosmodrom će biti spreman za lansiranje bilo kog tipa rakete, a do 2018. moći će da se prihvati i tako složenih zadataka kao što je podizanje raketa sa ljudskom posadom."

"To je vezano sa željom moje zemlje da potpuno nezavisno leti u kosmos. Zapravo ne planiramo da podignemo samo specijalna postrojenja i opremu u Amurskoj regiji, već čitav jedan grad," poručio je Ivanov.

Danas se u svetu samo tri zemlje u svetu mogu da pohvale da imaju postrojenja koja mogu da podrže letove sa ljudima: to su Rusi sa Bajkonurom, Amerikanci sa Cape Canaverala na Floridi, i Kinezi sa Juiquan centra.

Vastočna baza će biti izgrađena na lokaciji nedovršene bivše baze Svabodnji u Uglegorsku, koji se nalazi u tzv. zabranjenoj zoni.

Još od 1994. godine Rusi imaju ugovor sa Kazahstanom da za 91 milion evra godišnje iznajmljuje kosmodrom za svoje potrebe. Pre 4 godine (2004) predsednici Putin i Nazarbajev su potpisali novi ugovor na prava zakorišćenje sve do 2050. godine.

Zanimljivo je da su 2006. godine Rusi iz Bajkonura povukli sve vojne stručnjake na novu lokaciju, u lansirni centar Pleseck u blizini Arhangelska, na severu Rusije.

 

(07.07.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

Rusija gradi novi raketodrom

RUSIJA OSIGURAVA RAKETODROM BAIKONUR