Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
kosmonautika

Rusija gradi novi raketodrom

 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na ilustraciju  
Vastocnij.jpg (25221 bytes)

Ruski novinski medji izvješćuju kako je Vladimir Putin upravo potpisao odluku o početku gradnje novog raketodroma pod nazivom Vastočnij na krajnjem istoku Rusije, u regiji Amur, nedaleko Rusko-Kineske granice. Gradnja raketodroma trebala bi započeti 2010. godine, a prva lansiranja letjelica sa i bez ljudske posade s njega biti će izvršena prije 2020. godine. Zasad na predviđenoj lokaciji postoji vojna raketna baza koja je korišćena i za ispitivanje balističkih raketa. Rusiji je neophodan novi raketodrom kako bi se oslobodila "pritiska" lansiranja sa raketodroma Baikonur koji je smješten u Kazahstanu, a Rusija ga ima u najmu najmanje do 2025. godine. Istovremeno vojni poligon Plesetsk, smješten u Rusiji, nije najpogodniji za lansiranja zbog njegove nepovoljne geografske lokacije. Pored gradnje novog raketodroma Vostocniy, Rusija u suradnji sa Francuskom i Europskom svemirskom agencijom već gradi vlastitu lansirnu rampu u Francuskoj Gvajani, u bilizini tamošnjeg raketodromo Kourou.

Želimo li biti prvi u svemirskim tehnologijama moramo imati i vanjske ali i vlastite instalacije neophodne u provedi svemirskih programa, riječi su kojima tamošnji znanstvenici i političari obrazlažu ekspanziju Ruskog svemirskog programa i najavljuju novu eru u istraživanju svemira.

Kronični nedostatak novca već gotovo dva desetljeća ozbiljno limitira Ruska nastojanja u istraživanju svemira, ipak, svake se godine proračun svemirske agencije povećava.

 

(22.11.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

 

AM Index
 
priključite se

 

50 godina kosmonautike - anketa

ROSKOSMOS I NASA POTPISALI SPORAZUM

LANSIRANJE "PROTON"-A POD ZNAKOM PITANJA

SOJUZ USPJEŠNO SLETIO

Sojuz iz južne amerike 2009.