Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
Sojuz iz južne amerike 2009.
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na ilustraciju  
Umjetnički prikaz lansiranja ruskog sojuza sa raketodroma kourou
Prikaz smještaja raketodroma kourou

Anatolij Perminov, direktor Ruske svemirske agencije (RSA), izjavio je danas kako će prva lansiranja ruskih raketa tipa "Sojuz" sa raketodroma Kourou smještenom u Francuskoj Gvajani (južna amerika) započeti tijekom 2009. godine.

Rusija i Francuska već dugi niz godina zajedno sudjeluju na mnogobrojnim projektima koji se tiču svemirskih istraživanja, također je snažna suradnja Rusije i drugih europskih zemalja okupljenih u Europskoj svemirskoj agenciji, Perminov je na aktualnom sastanku čelnika ruske i francuske svemirske agencije izjavio i kako je dogovorena suradnja dviju država na području novih raketnih lansera i letjelica sa i bez ljudske posade koje su sada u preliminarnim fazama projektiranja ili ispitivanja isplativosti istih.

Za Rusiju je posebno važana suradnja sa europljanima, a francuski raketodrom Kourou je smješten na iznimno povoljnoj lokaciji blizu ekvatora, što zbog veće brzine okretanja Zemlje omogućava postojećim raketama da u svemir uz isti utrošak goriva i nepromijenjeni dizajn lansiraju znatno veće i teže terete (imaju veću početnu brzinu), čime se smanjuje cijena lansiranja po kilogramu korisnog tereta.

Raketodromi Baikonur i Plesetsk smješteni u Kazahstanu, odnosno sjevernoj Rusiji u znatno su nepovoljnijoj poziciji od Kourou-a.

Ruski dio raketodroma biti će smješten nedaleko naselja Sinnamari, desetak kilometara sjeverno od postojećeg raketnog kompleksa odakle se lansiraju rakete tipa Ariane-5.

(05.01.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

 

AM Index
 
priključite se

 

50 godina kosmonautike - anketa

ROSKOSMOS I NASA POTPISALI SPORAZUM

LANSIRANJE "PROTON"-A POD ZNAKOM PITANJA

Rusi menjaju „Sojuze” (30.6.2004.)

NASA plaća mesto za svog astronauta u ruskom "Sajuzu"

Apolo-Sojuz