Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Sateliti
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
prašina
Prve slike kometske prašine
 
Dipl. ing.
Drago I. Dragović

dragovic@net.yu
 

2.7.2006

Kometni tragovi. Dve mikroskopske kometne čestice su udarile u kocku aerogela, raspale se i stvorile ovakve tragove. Na kraju svakog "brka" jasno se vide njihovi ostaci.

Uspeh NASA–ine misije "Stardust", koja je na Zemlju donela materijal1 sa komete Wild–2, pružio je šansu planetnim naučnicima da provere svoje teorije o sastavu i nastanku ranog solarnog sistema. "Ugledali smo mnoštvo stvari za koje smo najzad bili sigurni da potiču baš sa jedne komete," rekao je direktor istraživačkog tima "Stardusta", Donald Brownlee, sa Univerziteta Vašington, koji je u martu ove godine u Sent Luisu objavio prve rezultate analiza mikroskopskih čestica sa komete uhvaćenih u 132 kockice aerogela2 koji se nalazio na letilici.

"Stardustov" kontejner sa kapsulama silikatnog aerogela. Ukupna veličina je jednaka teniskom reketu. Uhvaćene čestice su imale brzinu od 6,10 km s–1 – 9 puta brže od puščanog metka.

Do sada su naučnici identifikovali brojne staklaste i kristalizovane minerale (npr. olivin, diopsid, anortit itd.) stvorene pri visokim temperaturama, kao i gvožđev sulfid,. Kako je Brownlee objasnio, nije se očekivalo postojanje ikakvih sulfida, jer u spektralnim analizama nije bilo tragova sumpora. Naučnici misije su pronašli i tragove organskih materija kao i tzv. GEM, staklo ubačeno u određene metale i sulfide, za koje se ranije mislilo da potiču isključivo iz zvezda.

Komete su nastale i nastaju na periferiji rotirajućeg oblaka gasova i zaleđene prašine od kojih je nastao i čitav solarni sistem, pa se sa pravom očekuje da sadrže ostatke materijala iz tog vremena. Prešavši za 7 godina 4,6 milijardi kilometara, "Stardust" je pokupio materijal za koji "smo sigurni da predstavlja 4 milijardi godina stare uzbudljive uzorke sa samih ivica solarnog sistema," kaže Brownlee.

Naučnici misije su sakupili čestice sačuvane na krajevima tragova u 6 kontejnera aerogela veličine kockice leda. "Imao sam pretpostavke svih vrsta (o ranom solarnom sistemu), i otkrio sam da je makar polovina pogrešna," izjavio je kroz smeh Joseph Nuth iz NASA Goddard Space Flight Centra u Grinbeltu, u Merilendu.

1 Kontejner sa česticama se spustio na Zemlju brzinom od skoro 13 km h–1, što je najveća brzina spuštanja ikada postignuta za neki objekat napravljen ljudskom rukom.
2. To je zapravo čvrst materijal ("zaleđeni dim"), kod koga se umesto tečnosti nalazi neki gas. Najčešće se pravi od ugljenika, silicijuma, hroma itd. Prosečna gustina gelova je 3–150 mg cm–3, jer je 90–99,8% materijala sastavljeno od gasova. I pored toga, može da nosi i 2.000 puta veću težinu od sopstvene.
NASA ih najčešće koristi kao izolatore npr. u svemirskim odelima ili na Marsovom roveru.

[Prema "Science Magazine", od 24. feb. 2006.]

(24.06.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM SCG

Stardust

Sakupljač zvezdane prašine stiže na Zemlju

"STARDUST" SE VRATIO KUĆI

KOMETA IZBLIZA