Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Zanimlijivosti
 

Sadržaj AM

 
kosmos
20 stvari koje niste znali o životu u kosmosu

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu
 

19. april. 2008.

1.       Skoro svaki astronaut oseća neki od efekata svemirske bolesti, izazvane širokim spektrom konfuznih informacija koje stižu u njihovo unutrašnje uvo. Pored muke, u simptome spadaju i teške glavobolje i problemi sa lociranjem sopstvenih udova. Nešto slično kao pred ispit, zar ne?

2.       A tu nije kraj tvojih briga. U bestežinskom stanju, tečnosti teže da se oslobode, što uzrokuje zapušen nos i nadutost lica; kosti gube kalcijum, što stvara kamen u bubrezima; mišići atrofiraju, što izaziva usporen rad creva i zatvor, i skupljanje srca.

3.       Na kraju, bićeš nadut, zapušen i visok. Smanjivanje pritiska na kičmu u uslovima nulte gravitacije izaziva kod većine svemirskih putnika rast od oko 5 santimetra.

4.       Laboratorijski pacovi koji su poslati i svemir tokom trudnoće, dok su njihovi fetusi razvijali unutrašnje uvo, okotili su mladunčad sa ozbiljnim problemima (pdf).

5.       Nijedna trudnica do sada nije trudna letela u svemir.

6.       U jednoj studiji iz 2001. godine je dokazano da astronauti koji na Zemlji hrču, u kosmosu spavaju mirno, bez tih groznih zvukova.

7.       Ali to ne znači da astronauti spavaju mirno: 16 izlazaka Sunca svakog dana predstavlja veliki stres na njihov dnevni ritam.

8.       Za početak radnog dana na spejs šatlovima, kontrolori misije iz Hjustona puštaju za dobro jutro muziku koju obično naručuju sami astronauti. Međutim, na Međunarodnoj svemirskoj stanici, posadu budi obično zvonjenje sata.

9.       Ako ti se ikad desi da se nađeš u vakuumu bez svemirskog odela, ne zadržavaj dah: iznenadna dekompresija može da izazove eksploziju pluća.

10.   Dodatno, tečnost u jeziku, nosu, i očima može da ti proključa. To se i dogodilo 1965., kada je prilikom testiranja skafandera u Nasi dobrovoljac bio izložen vakuumu nekih 15 sekundi.

11.   Suprotno pričama koje nudi Holivud, nema šanse da eksplodiraš. Ono što će te ubiti jeste nedostatak kiseonika u krvi, ali to će trajati dva minuta.

12.   Još o eksplozivnoj paranoji: kompanija za svemirski turizam Richarda Bransona, "Virgin Galactic", prihvata da vodi sve žene sem onih koje imaju grudne implantate (veštače sise), zbog straha da bi mogle da eksplodiraju. [Karleuša ili Aleksička bi mogle da eksplodiraju i na Zemlji!]

13.   John Glenn je dokazao da je nemoguće ugušiti se od hrane, ali ne zbog nedostatka gravitacije, već zato što su astronauti tada koristili aluminijumske tube sa polutečnim pireom, i hranom u dehidratizovanim kockicama.

14.   Danas astronauti mogu da svoje obroke začinjavaju solju i biberom – i tečnoj formi. Kada bi bili usitnjeni kao na Zemlji, mogli bi da otplove i izazovu različite probleme u letilici, kao što je zapušavanje ventilacionih otvora.

15.   Izgubio su nešto? Ti ventilacioni otvori na šatlovima i ISS služe kao šalteri "izgubljeno–nađeno", jer usisavaju sve što lebdi i nije propisno učvršćeno.

16.   Toaleti u šatlovima zahtevaju od korisnika striktno "centriranje iznad rupe". Na Zemlji postoje specijalni trenažeri sa ugrađenim kamerama, koji treba da obuče šatlovce kako da kake u kosmosu. Uzletanje i sletanje nije uzeto u obzir. ili nema kakenja ili se koristi procedura "snalazi se kako znaš". (pogledajte How To Use The Bathroom In Space).

17.   NASA je pokušavala da ugradi klozete u svemirska odela – odgovarajuće kondome na muškim otvorima, odn. ginekološke uloške za žene – ali je to napušteno, i danas svi koriste pelene za odrasle.

18.   Svi astronauti koji su upravo sleteli govore o izuzetnim teškoćama u pokretanju ruku i nogu, što je jedan od razloga zbog čega u žargonu sletanje nazivaju "drugo rođenje".

19.   Međutim, neki kosmonauti koji su bili dugo u kosmosu, pričali su da im je najteže bilo da se priviknu da stvari koje ostave negde, jednostavno –- padaju dole!

20.   Možda je bolje ostati gore? Osamnaest ljudi je umrlo u svemirskim misijama, ali nikad u svemiru – uvek ili na putu tamo , ili u povratku.

 

 

(26.04.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

 

Čovek u vakumu