Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Ovog meseca
 
 

Sadržaj AM

 

 

 

Draško Dragović, autor čuvenih Pisama iz Amerike i pola hiljade drugih članaka!

 
NEODOLJIVI IZAZOV
 

GLASANJE JE ZAVRŠENO! Niže su rezultati glasanja

Izaberite priču. Vi birate a Draško Dragović, pisac više knjiga iz oblasti popularne nauke, saradnik Astronomskog magazina i Astronomije, piše za vas!

Nudimo vam dva članka. Pročitajte uvod i izaberite.
Sličan izazov ponuđen je i čitaocima Zvjezdarnice sa kojom AM ima razvijenu saradnju.

IZABERITE!
 

priča broj 1

priča broj 2

Empire State Building

Zašto su Rusi odustali od Meseca?

Uzbudljiva priča s kraja drugog svetskog rata. Gotovo da je nemoguća.

"Oni koji su radili na višim spratovima zgrada znatiželjno su otvarali prozore i užasnuti posmatrali redak prizor aviona koji leti ispod njih i koji se prebacuje s krila na krilo, u poslednjem trenutku izbegavajući prepreke. Jedan od očevidaca je bio i pukovnik Avijacije Frank Covey, koji je kroz prozor svoje sobe u hotelu "Biltmore" posmatrao pomahnitali avion. Sa nevericom je gledao kako kako je teški bombarder za dlaku izbegao zgradu New York Central Officea, ne leteći više od 22–og sprata."

U poslednjim trenucima svog života, potpukovnik Smith je ugledao džinovsku siluetu Empire State Buildinga kako izranja iz magle.

Na osnovu vaših glasova objavljujemo ovu priču. Pročitajte je

Pre desetak godina sam u nekim "sumnjivim" američkim novinama (i oni ih imaju!) pročitao da "poseduju proverene podatke da su se Rusi, u pokušaju da pre Amerikanaca slete s ljudskom posadom na Mesec, srušili, i to samo nekoliko minuta pre nego što je Neil Armstrong izašao iz svog 'Apola 11'"! Pored očite paranoje koja ih još uvek drži kada su Rusi u pitanju, očito je i da su ovde, u neznanju, pomešane "babe i žabe".
Ko su babe a ko žabe, pokušaću da objasnim na sledećih nekoliko strana.

[...]Mada očigledno složeniji, Sovjeti su bili ubeđeni da će njihov pristup biti lakše sprovodljiv u delo od američkog, i da će im kao i toliko puta u prošlosti poći za rukim da ih preteknu i spuste se na Mesec pre njih, najkasnije do septembra 1968. godine. Ali, uskoro će stvarnost pokazati sve manjkavosti ovoh plana. Iako su neke prepravke LK i LOK modula debelo kasnile, glavni zastoj na sovjetskom programu uzrokovala je zapravo raketa N1. Bilo je sastavljeno najmanje 9 komada ovih ogromnih letilica, od čega su 4 bile lansirane u svrhu naučnih testova. Nažalost, sva četiri leta su propala na spektakularan način.

[...] Prva probna letilica je bila označena kao "Lansirno vozilo broj 3L". Prilikom lansiranja 21. februara 1968. godine, raketa se uspešno podigla sa lansirne rampe, ali zbog požara, sigurnosni sistemi su nakon tačno 68,7 sekundi rada isključili svih 30 motora Bloka A. Raketa se srušila na zemlju uz katastrofalnu eksploziju. Samo nedelju dana kasnije, "Apollo 9" je uspešno testirao američki lunarni modul u Zemljinoj orbiti, i Sovjetima je postalo jasno da ovog puta od trke sa Amerikancima neće biti ništa.

 

 

Pročitali ste uvodne tekstove? Koji vam se više sviđa? Odaberite i glasajte.

Objavićemo priču koja prva dobije 200 vaših glasova!

 

 

GLASANJE JE ZAVRŠENO!

27. april: Empire Building i dalje vodi sa 74 : 59.
26. april: uz male oscilacije i dalje vodi Empire Building! Toj priči je potrebno još 134 vaša glasa da bi bila objavljena.
Ali ne zaostaje puno ni druga priča:Zašto su Rusi odustali od Meseca? Njoj fali 149 vaša glasa.
Rezultat od 24. aprila uveče: Vodi Empire State Building! Ali tesno.

 

CHALLENGE
Rezultati glasanja na dan 27.04.2008.
Empire State Building (238) 60%
Zašto su Rusi odustali od Meseca? (157) 40%

Ukupno glasova: 395

 

Prethodni izbor

Pročitajte priču koja je pobedila u prethodnom glasanju
*** Zdravstveni bilten Zemlje ***

(23.04.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se