HOME

am@astronomija.co.yu

 

Sadržaji Astronomije
O Astronomiji
Vesti
 

 

 

Potražite u AM

Sadržaj AM

 

 ASTRONOMIJA - broj 17
17
 
Veća fotografija 196 Kb
 
Pretplata

SLIKA SA NASLOVNE STRANE

Ovo je deo čuvene galaksije NGC 4594 koju osmatrači radije zovu M104 ili Sombrero zbog njenog oblika koji neke astronome podseća na meksički šešir. To je spiralna galaksija, ali njene krake ne vidimo jer galaksiju posmatramo sa strane. Ipak, upadljiva je duga, tamna pruga ogromnih naslaga prašine koja odaje strukturu ove galaksije.

Sombrero je od nas udaljen 28 miliona svetlosnih godina.

Astronomija broj 17 
 
Pročitajte komentare na ovaj članak...>
Izdvojen komentar...>
Još jedan izdvojen komentar...>

MUDROST HOROSKOPA

Šta ja znam, možda nemam talenta ili je nešto drugo u pitanju, ali ja ne razumem astrologiju. Evo slušam na BK jednu astrologa koja kaže: “Boli vas glava“. Lepa, prijatna muzika u pozadini, ona opuštajuća što se koristi u terapijama posle stresa, odlučan, a opet mio glas kaže da me boli glava. Kakva je to glava, mislim se ja, kojoj televizor treba da kaže da je boli. A i nije me bolela. Dobro, možda sam rođen u pogrešnom znaku. Idemo dalje.

Pre neki dan čitam jedna druga astrolog u Ilustrovanoj Politici broj 2432 od 27. avgusta 2005. napisala odgovor nekom čitaocu. Lepo, kulturno mu se obratila sa „Dragi gospodine Some“. Mislim, to „som“ je napisala velikim početnim slovom, mada je mislila na ono što se inače podrazumeva kada nekom kažete: „e, some jedan“. Samo u svojoj prefinjenosti i iz poštovanja prema čitaocu napisala je veliko „S“. I zatim je biranim rečima izvređala čoveka. A onda je obavestila javnost da je gospodin Milanković „jasno dokazao da događaji u kosmosu utiču na stanje na Zemlji”. Wow! Otvorila oči jednom somu. Doduše taj fakat da događaji u kosmosu utiču na stanje na Zemlji uči se u osnovnoj školi. Znate ono, Mesec pravi plimu i oseku, Sunce - izvor života, i ponekad asteroid lupi u planetu pa onda dinosaurusi pocrkaju valjda zato što su rođeni u znaku jarca. Sve je to jasno, samo: kakve to veze ima sa astrologijom? E to je nerešivo pitanje. Inače, ko je čitao Milankovića zna šta je čovek mislio o astrolozima. Međutim, astrolozi ne čitaju taj deo Milankovića.

No, svejedno, odlučih da pročitam budućnost u Ilustrovanoj, da se suočim sa sutra, da vidim hoće li mi konačno povećati platu, kakvi će biti sportski rezultati, kolika će na kraju godine biti inflacija, kada će izbori, hoće li pojeftiniti Internet, ma sve me interesuje, neću da čekam. I tako počeh da čitam, priznajem sa zebnjom, ali nekako pun nade.

Hm, hm. Dva puta sam pročitao, sve znake. Ma interesuje mene ne samo moja sudbina, već sudbina svih. I znate šta: pa nisam impresioniran. Tu uopšte nema ništa o budućnosti. Ceo horoskop je zbirka poznatih činjenica. Kao kad biste rekli: reke teku nizvodno. Ali, priznajem da sam se zabavio. Tako npr. kaže g-đa astrolog: “Očekivani novac bi mogao da kasni”. U redu, možda ja nisam u stanju da dosegnem te dubine uma kojim raspolaže jedan astrolog, ali evo, nije me sramota da javno kažem: ne razumem ovu mudrost: “Očekivani novac bi mogao da kasni”. Pa očekivani novac UVEK može da kasni bez obzira u kom znaku ste rođeni (inače, što se mene tiče on uvek i kasni, takve mi zvezde).

Još više me je zbunio nastavak. Kaže: "možda bi zbog toga trebali da trošite manje”. Čuj ovo, možda. Pa naravno, ali za takvu mudrost ne treba vam astrolog, dovoljno je da imate mamu dok ste mladi i zeleni (“i nemoj odmah sve da potrošiš, posle nećeš imati”).

Onda kaže dalje: "možda će vas posetiti prijatelj koga davno niste videli”. Eh, pa naravno, uvek i svakog će možda posetiti prijatelj koga davno nije video. Čovek treba da je mrtav pa da ne postoji ta mogućnost. Ma daj bre ženo, hoću rezultate da vidim, a ne šta sve bi moglo da se desi! To šta je sve moguće znam i sam!

Tako ja vičem u novine. One, naravno, pobelele. Samo im slova crna.

A pazite sad ovo. Kaže ljubav.Tooo! "Najteže će biti onima čija ljubav se nalazi kilometrima udaljena”. A ja mislio njima će biti najlakše. Pa na toj temi su svetsku slavu stekli pisci. Od Homera na ovamo. Pa da mu nije bilo teško bez Penelope ne bi se Odisej ni vraćao na Itaku. Hm, mora da je i on bio Lav. Eh, “najteže će biti…”, ma to mi je kao da je g-đa astrolog rekla “godina počinje prvog januara”.

A pazite ovo. Ovo je genijalno, toliko duboko da čoveku staje mozak i oduzima dah. Kaže: "Oprez u saobraćaju je neophodan”. Wow! Kako to proročanski zveči. Kad čitate tako duboke istine osećate da se nebesa otvaraju. Mora biti da negde i gromovi udaraju. Ma ne, ovo ni ministar Jočić ne bi bolje sročio. Eh, šteta što ovaj savet važi samo za blizance, inače bi se svi osećali bezbednije.

E, a ovo je već sjajna stvar. "Ne dozvolite da vam novac olako isklizne kroz prste”. A, aaaa! Sad znam u čemu sam grešio sve ove godine.

A ovo otvara oči i slepom mišu. Kaže: "Ne postavljajte nemoguće zahteve”. Cool, nisam lav, ovo se ne odnosi na mene, inače bih imao problema.

Ijaaao, ovo je biser: “Za nove korake u poslu potrebne su vam tačne informacije”. Bogo moj, a ljudi inače mislili da se u posao kreće sa netačnim informacijama. Ali zato oni imaju astrologa koji sve zna i misli za njih. I umesto njih. Ko ima astrologa, taj ne misli, šta će mu.

Opet ljubav. “Moguće uživanje u vezi”. Tja, izem ti vezu u kojoj nije moguće uživanje. To se onda ne zove veza, već kazna. Bre.

A sad sledi kruna. Carska. Nemojte se iznenaditi ako čujete fanfare dok čitate sledeće otkriće. Kaže: "Čuvajte se nepouzdanih i onih sa nedostatkom samokontrole”. Wow, od ovoga glava boli. A stalno sam se pitao da li čovek treba da se čuva ovakvih, nisam bio siguran. Ah, kako ću sad lako sa tolikim znanjem budućnosti krenuti joj u susret.

"Mogući problemi sa kičmom”. Ma kome govoriš ženo. Danas samo gliste ne mogu da očekuju probleme sa kičmom.

A ovo je uzeto iz drevnih mandarinskih knjiga. Garantovano. "Ako već ulazite u konflikt učinite to argumentovano”. Ma ne, od ovog led se topi na polovima, toliko je to duboka misao.

Evo opet - zdravlje, ali samo za one koji su rođeni u znaku bika. "Srčani bolesnici bi mogli da imaju probleme." Naravno, svi znamo da srčani bolesnici inače nemaju probleme, takva im bolest. Ali ako su rođeni u biku, jeli, e onda bi mogli da imaju probleme. Eto, a znam da neki srčani bolesnici idu kod lekara i samo uzalud troše vreme, umesto da čitaju horoskop gde im sve lepo piše.

****

U Astronomiji broj 17 potražite nastavak ovog teksta:
Politički horoskop predsednika Koštunice (sa tumačenjem i komentarima)

Pročitajte komentare na ovaj članak...>
 
Možete nam pisati i na email adresu   astronomija@astronomija.co.yu ili direktno iz AM!
Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu
Predmet:
   

(jun 2004.)

vrh