Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Život
Vansolarne planete
 

Sadržaj AM

 
vansolarne planete
Otkrivena potencijalno nastanjiva planeta!

Komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

25.4.2007.

Sada je podne, a pre tačno sat ipo su objavili da su van solarnog sistema astronomi otkrili planetu koja je potencijalno nastanjiva, sa temperaturama koje su vrlo slične Zemljinim, što su istraživači ocenili kao veliki korak u "lovu na život" u vasioni.

Planeta je tačno prave veličine, sa šansom da ima i vode na njoj, i u astronomskim terminima nam je relativno blizu – na samo 200.000 milijardi kilometara. Jedino što zvezda oko koje se planeta okreće pripada klasi "crvenih patuljaka", što znači da je manja i hladnija od našeg Sunca.

Photo
Umetnikova vizija novootkrivene planete Gliese 581 c i njenog sunca, crvenog patuljka koji se nalazi na 86. mestu spiska najbližih zvezda našoj planeti. Na slici, nova planeta je ona krajnje levo.

Još uvek ima puno nepoznanica vezanih za novu planetu, što kasnije može da dovede i do toga da se pokaže da ipak nije pogodna za život. Slično je i sa Marsom, čija je veličina relativno slična Zemljinoj, sa temeraturnim rasponima koji dozvoljavaju da voda bude u tečnom stanju, ali još uvek nema pouzdanih znakova o postojanju ikakvog života. Međutim, ovo nam je prvi put da se van Sunčevog sistema srećemo sa navedenim standardima.

"Ovo je značajan korak na putu otkrivanja mogućeg života u svemiru," kaže astronom Michel Mayor sa Ženevskog univerziteta, i jedan od 11 evropskih naučnika u timu koji je otkrio planetu. "Ovo je lepo otkriće, ali još uvek krije mnogo pitanja."

Rezultati otkrića još nisu zvanično objavljeni, ali će se uskoro pojaviti u časopisu "Astronomy and Astrophysics".

Alan Boss, koji radi na Carnegie institutu u Washingtonu, gde se nalazi tim američkih astronoma koji učestvuju u potrazi za planetama sličnim Zemlji, kaže da je ovo "veliki korak u našem poslu."

Planeta je otkrivena uz pomoć teleskopa "European Southern Observatory" u La Silli, u Čileu, koja poseduje specijalne instrumente koji su u stanju da razdvoje svetlost različitih talasnih dužina.

Planeta se okreće oko crvenog patuljka sa oznakom Gliese 581, promenljive zvezde spektralnog tipa M2.5V, koja se nalazi na oko 20,4 svetlosnih godina od nas, u sazvežđu Lire. Zvezde tog tipa daju mnogo manje energije i svetla i traju mnogo duže od našeg Sunca. Sve do pre nekoliko godine smatralo se da oko zvezda ovog tipa nije moguće postojanje planeta koje bi eventualno mogle da kriju neki život.

Otkrivena nova planeta, nazvana 581 c [1], daće vetar u jedra još većim istraživanjima planeta koje kruže oko sličnih bledih zvezda. Treba podsetiti da preko 80 procenata svih zvezda oko Zemlje pripada klasi crvenih patuljaka.

Nova planeta je oko pet puta masivnija od Zemlje. Njeni otkrivači nisu sigurni da li je ona kamenite površine ili je u pitanju zaleđeni svet sa tečnom vodom na površini. Ako je u pitanju stenovita planeta, kao Zemlja, onda je njen prečnik oko 1,6 puta veći od Zemljinog. Ako je u pitanju ledena lopta, njen prečnik je još i veći.

Planeta je oko 14 puta bliža svojoj zvezdi od Zemlje, tako da njenim eventualnim stanovnicima izgleda 20 puta veća nego što se nama pokazuje pun Mesec.

Na osnovu teorije, 581 c bi trebalo da poseduje i atmosferu, ali je njen sastav još uvek misterija, kao i to da li je dovoljno debela da može da održava temperaturu površine dovoljno toplom, kaže Mayor.

Istraživački tim veruje da je prosečna temperatura između 0°C i 40°C, što je izazvalo pravo veselje među astronomima.

Do danas je otkriveno preko 220 vansolarnih planeta, ali sve one imaju "Goldilocks problem". To znači da su ili prevrele, ili prehladne ili su jednostavno gasovite, kao što je naš nenastanjivi Jupiter.

[1] Naravno, postoji i 581 b, i to je planeta Neptunove mase. To je bila tek peta planeta otkrivena oko nekog crvenog patuljka. Procenjuje se da joj je masa 17 puta veća od Zemljine, a temperatura oko 420 K.

 

(11.11.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Ekstrasolarne planete - metode pronolaska; katalog pronadjenih planeta.....

Vansolarne planete - više detalja o vansolarnim planetama, metode pronalaženja, koliko ih je otkriveno...

Teorije o nastanku planeta. Vansolarne planete postaju sve zanimljivija tema istrživača.

Kakvi uslovi za život vladaju oko nekih nama bliskih zvezda? Ima li života oko najbližih zvezda?

Atmosfera na planeti HD 209458 b - kako je detektovana atmosfera na dalekoj planeti izvan Sunčevog sistema. Na vansolarnoj planeti pronađen kiseonik i ugljen dioksid