AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

Sazvežđa

Sazvežđa

Tabela sazvežđa naših krajeva

 

Sadržaj AM

          
 
tradicija

Lira

< Lyra

 

Jovana Nikolov
nijoni@ptt.yu

 

Sin kralja Trakije Eagra i muze Kaliope, Orfej, bio je najčuveniji mitski pevač, svirač i pesnik. Dobivši od Apolona na poklon liru sa sedam žica, Orfej joj pridodaje još dve. Za njega je broj devet imao poseban značaj (postojalo je 9 muza). Njegova muzika blagotvorno je delovala na prirodu kojom je bio okružen. Očaravajuće Orfejeva muzika pomogla je Argonautima, kojima se beše pridružio, u savladavanju teškoća sa kojima su se suočavali na opasnom putu u Kolhidu.

Orfejeva sreća sa prelepom Euridikom, kojom se oženio neposredno po povratku sa putovanja, nije dugo trajala. Jednom, dok se šetala u cvetonom polju, Euridiku je ujela zmija otrovnica i ona od tog ujeda umrla. Ne mogavši da se pomiri sa opakom sudbinom, Orfej silazi u Podzemni svet i moli boga podzemlja da mu vrati božanski lepu Euridiku. Pri tom on toliko divno i toliko tužno svira u liru da dobja dozvolu da izvede Euridiku na gornji svet, ali uz uslov da se dok ne izađu iz Podzemnog sveta nikako ne sme osvrnuti na svoju Euridiku. Zla sudbina je i sada umešala svoje prste, Orfej nije odoleo iskušenju i osvrnuvši se samo za tren zauvek je izgubio Euridiku.

Orfejeva lira dospela je na nebo zahvaljujući Zevsu (Jupiteru), kao simbol veličine ovog muzičara i spomen njegovoj nesrećnoj sudbini.

U drevnim vremenima lira (harfa) je bila postavljena na kandžama orla! Zato se i vrlo često na slikovitim zvezdanim kartama ovo sazvežđe predstavlja u vidu kombinacije Grifona i Lire. Inače, Grifon je naziv koji su astronomi mnogo godina unazad koristili. Grifon je poznat i mitologiji kao lav sa orlovskom glavom, vratom i krilima – simbol vernog čuvara.

 

[septembar 2002.]

vrh