Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Galaksije
 

Sadržaj AM

 
zvezde
EXPLOZIJA  STARA 1000 GODINA
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na ilustraciju  
Snimak ostataka nekadašnje zvijezde
Detalj koncentričnog prstena materije nakon eksplozije SN 1006koji se širi svemirom

 

Godine 1006. srednjovjekovni astronomi iz Egipta zapisali su kako se na nebu nalazi nova zvijezda, sjajna poput Mjeseca u prvoj četvrti i oko tri puta većeg promjera od Venere. Nekoliko je tjedana bila vidljiva i po danu, a tek nakon pola godine njezin je sjaj opao ispod razine vidljivosti ljudskog oka.

Danas znamo de je riječ o eksploziji supernove zvijezde koja nosi oznaku SN 1006, čiji se ostaci nalaze udaljeni 7000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Ostaci ove gigantske eksplozije vidljivi su i danas. Protežu se 60 svjetlosnih godina uokolo nekadašnje zvijezde. Prsten izbačene materije širi se svemirom brzinom od deset milijuna kilometara svakog sata.

Koncentrični prsten ostataka supernove prvi je puta uočen pomoću radioteleskopa sredinom šesdesetih godina, a desetak godina kasnije je i snimljem optičkim teleskopima. Danas, upotrebom nekoliko velikih svjetskih optičkih i radio teleskopa napokon vidimo što se dogodilo s materijom koja je nekada bila zvijezda. Računalno obrađeni snimci s Hubbleova svemirskog teleskopa omogućavaju nam da vidimo detalje dosad neviđene rezolucije. Istraživanja ovakvim događanja veoma su važna astrofizičarima za razumijevanje nastanka, evolucije i smrti zvijezda.

 

(03.07.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

 

Svojstva zvezde:
Zvezdana paralaksa 

Magnitude

Spektroskopska paralaksa

Masa

Magnetno polje

Brzina rotacije

Evolucija zvezda

zvezde - obeležavanje, magnituda, prećnici, spektar....

 

Kako eksplodiraju zvezde?