Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Maraton
Sve o Mesijeovom maratonu, katalog, istorija, takmičenje
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 

Svaki višnjanski maraton je događaj za pamćenje, pa će možda zvučati ofucano kada kažem da je ovaj bio poseban. Ali ipak je. ADI-jevaca je, za razliku od prošlih godina, bilo malo - samo Marko, Luka, Lidija i ja.

Krenuli smo u petak i došli među prvima. Instalirali smo se u Burgonji, a Boki i Gregor su već bili na Rušnjaku. Uskoro je došla ekipa sa ZG zvjezdarnice, a nakon toga i Korado iz Poreča. Večer smo proveli uglavnom sa Koradom koji nam je detaljno objasnio sve o nedavno dovršenom sunčanom satu na višnjanskom trgu. Navodna preciznost od 1 minute je zvučala fascinantno!

Sljedeće jutro smo se odmah uputili do sata da provjerimo ono što nam je Korado rekao - stvarno, precizan je u minutu! Predobro! Čestitke svima koji su učestvovali u njegovoj izradi!

Nakon tradicionalnog doručka ispred dućana i kave u Emaru, pridružili smo se ekipi sa ZG zvjezdarnice koji su išli u Beram pogledati poznate freske Vincenta iz Kastva u obližnjoj kapelici. Beram je vrlo zanimljivo mjesto, ali freske su fantastične! Cijela kapelica je oslikana, freske kvalitetno restaurirane, a iznad ulaza poznati "ples smrti"..i sve to napravljeno 1474. godine. Fantastično!

Kulturni obilazak smo zaokružili posjetom Eufrazijevoj bazilici u Poreču. Koliko puta sam bio u Višnjanu na maratonu, a nikad nismo napravili izlet i vidjeli baziliku! Čudan je osjećaj gledati mozaike iz 4. i 5. stoljeća, samih početaka kršćanstva.

Od silne kulture smo brzo ogladnili - odlučili smo se za konobu Điđi u Tinjanu, gdje smo Luka i ja prije dvije godine već jednom jeli odlične njoke sa divljači. I ovaj put smo ih naručili, nakon finog pršuta i sira. Njoki su opet bili fantastični, ali smo od tolike porcije skoro odustali od maratona ;)

Srećom, nismo se natjecali, pa smo se mogli malo odmoriti prije odlaska na Rušnjak jer nije bilo potrebno da jurimo zauzeti mjesto na bočalištu. Stigli smo baš za vrijeme zalaska Sunca, a Rušnjak je već bio pun! Nažalost, bilo je jako malo dobrovoljaca za sudjenje - osim glavnog suca Andreje, sudili smo još samo Luka i ja. Ja sam se stvarno trudio što prije zabilježiti i ovjeriti objekte, ali ipak su natjecatelji morali čekati. Moram priznati da sam se veselio pauzi oko ponoći ;)

Ne znam što se zbivalo u domu jer sam tamo bio samo kratko - no dovoljno da probam malo graha i poneku palačinku :) Na boćalistu je pred jutro bilo najnapetije, objekti su se tražili kroz granje koje je valjda prvi puta u povijesti višnjanskog maratona bilo puno lišća. Svi smo zaključili da je vrijeme za novu lokaciju i definiranje pravila.

Tek u nedjelju se vidjelo kako je bilo gusto na vrhu - prvih 5-6 natjecatelja su našli između 90 i 100 objekata. Točnije, Janko ih je našao 99, tako da je pehar po prvi puta otišao van Hrvatske, i to zasluženo! Nadam se da će sljedeće godine neko iz Hrvatske zalutati na maraton na Letenki.. ;)

Nadam se da ćemo sljedeće godine uspjeti malo bolje organizirati natjecanje i naći povoljniju lokaciju. Nadam se također da će svi koji ovo čitaju doći i provjeriti da li ćemo u tome uspjeti ;)

(16.04.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Mesijeov maraton 2007.

Pripreme za Mesijeov maraton 2007.

Izveštaji

MM 2007. - izveštaj, Aristarh

MM 2007 - Marković

MM 2007. - izveštaj, Gucić

Višnjan Rušnjak

13. MESSIEROV MARATON VIŠNJAN-RUŠNJAK 2007.

Album (razni autori)
Albim (B. Štromar)
Albium (M. Buncić)
Album (Đuro Mandinić)

Skopski maraton

MM 2007. - „Čerupanje kokoške“