Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Galaksija
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
duboki svemir
KOMETE UMIRUĆE ZVIJEZDE
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

Nakon višegodišnjih istraživanja zagonetne Helix maglice u sazviježđu Vodenjaka astronomi su uz pomoć snimaka sa SPITZER svemirskog teleskopa napokon na tragu razumijevanja što se događa oko nekadašnje zvijezde - sada bijelog patuljka.

 Kliknite na snimak  
Kometski oblak oko mrtve zvijezde u Helix maglici

Snimci u infracrvenom dijelu elektromagnetskog spektra pokazali su dosada nevidljiv ogroman oblak međuzvjezdanog plina i prašine koji se prstenasto proteže na udaljenostima od 5 do 15 milijardi kilometara oko ostatka zvijezde koja je nekada bila poput našeg Sunca.

Udarni val uzrokovan eksplozijom zvijezde, doslovce je otpuhao plinove i ledeni materijal sa objekata koji su nekada bili planete, asteroidi i komete mrtve zvijezde u svemirski prostor stvorivši pravu zavjesu "kometskih repova", izjavila je Dr. Kate Su sa University of Arizona (Tucson, SAD).

Sav taj materijal nepovratno će otići u međuzvjezdani prostor, a jednoga dana od njega će ponovo nastati neki drugi zvjezdani sustav.

Helix maglica nalazi se u našoj galaksiji, oko 700 svjetlosnih godina daleko od Zemlje.

U narednim mjesecima i godinama slijede intenzivna istraživanja kako ove tako i sličnih umirućih zvijezda, a pravi odgovori što se točno događa nakon eksplozija zvijezda očekuju se sa novom generacijom svemirskih teleskopa koja će biti lansirana za desetak godina i imati znatno veće mogućnosti.

(20.02.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar

vrh

 

 

AM Index

 

Magelanov potok

McNeil nebula - nova maglina na nebu

Kvazari s kraja svemira

Eta Carinae (NGC 3372)

Gama bljesak 27.12.2004.EKSPLOZIJA ZVEZDE IZAZVALA PANIKU U SVETU

Supernova 2005 dh