Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Instrumenti
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
instrumenti
ATMK-amateur telescope making Korenica
 

Od 04.08 -06.08.2006. godine po drugi put je organizovana škola amaterske izrade teleskopa u Korenici u Hrvatskoj od strane tamošnjeg astronomskog društva AD Korenica. Naše astronomsko društvo Univerzum iz Bačke Palanke je imalo svoje predstavnike na druženju. Na put smo krenuli rano ujutru u petak 04.08. Mali predah smo napravili za vreme ručka u jednom fenomenalnom restoranu pred Bihaćom i jednom malom pauzicom u samom Bihaću. U Korenicu smo uz malo raspitivanja (nema dovoljno putokaza) stigli oko 14h. Sa samim organizatorom nismo razmenili brojeve telefona već smo se nadali da Nikolu (organizatora) tamo neko poznaje. U samom centru Korenice se nalazi ogroman parking lokalnog restorana na kome smo se raspitali o Nikoli i njegovom Astronomskom društvu i naravno odmah dobili pozitivan odgovor. Nikola i sedište njegovog društva se nalazi 50 metara dalje. Odmah po dolasku sam primetio već čuvene temelje buduće opservatorije. Video sam ih na njihovoj internet stranici ali nisam ni zamišljao da je to toliko veliko. Prečnik temelja je 10 metara a sam stub u sredini na kome će biti teleskop je 1.2 m. Nadam se da ne davim sa ovim detaljima ali sam se oduševio sa kakvom ozbiljnošću su oni krenuli u gradnju same opservatorije. Naravno tu sam zapazio i jedan veliki, zatvoreni radio-teleskop od oko 2 m.

 Kiknite na sliku

Nikola nas je sačekao na pragu njegove kuće zajedno sa Željkom Andreićem (pionirom Hrvatskog ATM-a) inače velikim stručnjakom u svim vidovima amaterske astronomije ali i Fizike i Matematike.

Nikola je svim učesnicima obezbedio privatan smeštaj i hranu u školskom restoranu koji ništa ne zaostaje za hotelskim.

Moram puno da pohvalim baku Anku Perić koja nas je primila kao svoje najrođenije u svojoj kući. Neki su bili smešteni i u susednoj kući.

Predavanje je počelo još isti dan u lokalnoj školi gde je dr Andreić pričao dobrih sat vremena o ATM-u. Sutradan smo počeli sa brušenjem ogledala. Ja sam poneo moje staklo ali sam alat i brusne prahove za njegovu obradu dobio od njih.

U samoj školi sam upoznao legende Hrvatskog ATM-a kao sto su Stipu Vladova, Berislava Bracuna koji su i vodili školu brušenja i neumorno davali svete početnicima i ostale poznate i manje poznate astronome amatere iz cele Hrvatske. Bilo ih je iz Splita, Rijeke, Zagreba, Valpova, Kaštela Sućurca, Karlovca, naravno Korenice i ostalih gradova koje nisam zapamtio.

U školi nas je bilo najmanje dvadesetak ali smo radili u grupama po dvoje i izbrušeno je dosta ogledala. Neki koji su bili vredniji su uspeli i da ispoliraju jer je Stipe bio zadužen za izradu matrica od katrana i kalafonijuma. Jedan brusač kome nisam zapamtio ime je brusio i jedno ogledalo od oko 30 cm.

Nismo mogli odoleti i na par sati smo napustili ATM-ovce i otišli da razgledamo Plitvička jezera koje se nalaze na 20 km od Korenice. To treba videti.

Taj drugi dan je opet Željko Andreić održao još jedno zanimljivo predavanje o astrofotografiji.

Uveče smo napravili žurku kod Nikole gde je njegova supruga pekla kukuruz na žaru. Našla se tu i gitara Nikolinog prijatelja koji je pravi virtuoz pa smo se prisećali nekih prošlih vremena uz Đorđeta Balaševića. Naravno divili smo se i tamnom a zvezdanom nebu sa kojim se malo koje mesto u bivšoj SFRJ može pohvaliti.

Sutradan smo opet nastavili sa brušenjem, poliranjem i testiranjem ogledala i nažalost oko podne sam ja morao da napustim Korenicu jer smo krenuli putem Jadranskog mora i propustili verujem spektakularan rastanak uz janjetinu na ražnju.

Škola ATM-a u Korenici će nam ostaviti nezaboravna druženja i poznanstva ali i znanja iz ATM-a.

Jako mi je žao što nisam bio u mogućnosti da vidim mašinu za brušenje ogledala koju su najavljivali ali je Nikola obecao da će iduće godine kad bude prizemlje opservatorije gotovo ona biti tu.

Organizacija je bila predivna i samo nam ostaje da se nadamo da će AD-Korenica i iduće godine organizovati ATMK i pozvati naše Astronomsko Društvo.
Mislim da bi AD Korenica trebala da nam služi kao uzor u daljem radu našeg AD Univerzum.

Predsednik AD Univerzum
Janko Mravik

(16.06.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM SCG

 

Instrumenti  gnomon, dvogled, teleskop, kratka istorija teleskopa...

ATM - Amaterska izrada teleskopa knjiga o samoizgradnji teleskopa (kompletno uputstvo)

Teleskopi - vrste, prednosti i mane. Komparacija teleskopa....

Refraktor vs reflektor! (ili: sočivo protiv ogledala - koji teleskop je bolji?)