Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Instrumenti
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
instrumenti
NOVA NASAiNa DSN STANICA U NORTHERN CAPEU
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
Kliknite na sliku
dsn123.gif (246559 bytes)
northern cape - lokacija nove NASAine DSN stanice
dsn4_lokacija.JPG (114612 bytes)
dsn4_lokacija - Lucijan Blagonić i Andreja Benčić nedaleko lokacije buduće NASAine DSN-4 stanice
NORTHERN CAPE ok.JPG (101437 bytes)
dsn_radioteleskop - jedan od velikih radioteleskopa iz dsn mreže

Prema izjavi Barniea Fanaroofa iz South Africa's Department of Science and Technology, NASA će vjerojatno graditi četvrtu Deep Space Array (DSN) stanicu u pustinjskim predjelima pokrajine Northern Cape u Južnoafričkoj republici.

Nakon prošlogodišnjeg posjeta NASAinih stručnjaka Južnoafričkoj republici, odabrane su dvije lokacije za veliki kompleks tanjurastih antena i izrađena je pred projektna tehnička dokumentacija.

U ovom se trenutku očekuje odgovor tamošnjih vlasti o mogućnosti početka gradnje DSN u roku od godine dana, kao i izglasavanje novog NASAina buđeta odakle bi se projekt financirao.

NASA zasada ima tri DSN stanice, u Kaliforniji, Španjolskoj i Australiji, a potrebna joj je još barem jedna na prostoru južne Afrike kako bi omogućila nesmetanu cjelodnevnu komunikaciju sa istraživačkim letjelicama diljem Sunčeva sustava.

Ovaj je projekt u skladu sa planovima SAAO (South Africa Astronomical Observatory) o gradnji velikog kompleksa radioteleskopa koji bi nadopunio postojeće kapacitete optičke astronomije na opservatoriju Sutherland te političkim opredjeljenjem vlade Južnoafričke republike o prezentaciji države kao visoko-tehnološke zemlje.

Zanimljivo je spomenuti kako je osmeročlana ekspedicija Astronomske udruge Vidulini realizirana tijekom kolovoza i rujna prošle godine u Južnoafričkoj republici, za svoju terensku lokaciju i eksperimente na području radio-astronomije također odabrala pokrajinu Northern Cape, tek desetak kilometara udaljenu od budućeg doma velikog sustava DSN radioteleskopa.

(10.03.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

 

vrh

Instrumenti - gnomon, dvogled, teleskop, kratka istorija teleskopa i priča našeg poznatog a.amatera o tome kako je napravio sebi teleskop....

ATM - Amaterska izrada teleskopa - knjiga o samoizgradnji teleskopa (kompletno uputstvo)

Teleskopi - vrste, prednosti i mane. Komparacija teleskopa....

Refraktor vs reflektor! (ili: sočivo protiv ogledala - koji teleskop je bolji?)