Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Instrumenti
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
instrumenti
SVEMIRSKA ASTROKAMERA PRESTALA SA RADOM
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
    Kliknite na sliku
acs_1_konstrukcija.jpg (125264 bytes)
Konstrukcijski presjek ACS kamere
acs_2_cone_nebula.jpg (216236 bytes)
Zvjezdana maglica «Cone nebula» snimljena sa ACS kamerom Hubble-ovog svemirskog teleskopa

Znanstvenici sa Space Telescope Science Institute (STSI) smještenog u Baltimoreu, Maryland (SAD) objavili su kako je jedna od najdragocjenijih astronomskih kamera današnjice, ona smještena na Hubble svemirskom teleskopu (HST), koji se nalazi u orbiti oko Zemlje, prestala sa radom.

Advanced Camera for Surveys (ACS), skup od tri kamere za snimanje u infracrvenom, vidljivom i ultraljubičastom spektru, instalirana je na HST 2002. godine tijekom misije svemirskog raketoplana i odtada je na Zemlju poslala fotografije neviđene rezolucije i pomjerila naš pogled prema samom kraju svemira.

Upravo je ona zaslužna za prošlogodišnje otkriće dvaju novih Plutonovih mjeseci.

Inženjeri misije pokušavaju otkriti zašto je došlo do pogreške u elektroenergetskom sustavu kamere zbog čega je računalo pokrenulo proceduru takozvanog «sigurnog moda rada» te zaustavilo normalan rad kamere.

Hubble svemirski teleskop lansiran je 24. aprila 1990., dosada su na njemu obavljene tri servisne misije a četvrta, tako potrebna za zamjenu dotrajalih dijelova a posebice žiroskopa koji mu omogućavaju stabilizaciju i orijentaciju u svemiru, je na čekanju zbog neletenja nesigurnih američkih raketoplana.

(25.06.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM SCG

 

Kraj Habla?

'' HABL '' DOGURAO CARA DO DUVARA

Nova kamera na Hablu

Nada za HST

Dve fotografije HST