Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Praksa
 

Sadržaj AM

 

Foto reportaža

Sunce i ovce
Da li bi i nama ovce i Sunce zajedno mogli da donesu pare?
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

15.4.2007.

Krajem zime ove godine, počela je sa radom jedna od najvećih solarnih električnih centrala na svetu, smeštena na sunčanim pašnjacima Serpe, grada u istočnoj Portugaliji. Elektrana je vlasništvo korporacije "General Electric" [1] (GE), a njome rukovodi "PowerLight", velika firma iz kalifornijskog Berkeleya. U špicevima, oko podneva sunčanih dana, ovaj solarni park će proizvoditi preko 11 megavati električne energije – dovoljno za potrebe 8.000 (zapadnjačkih) domaćinstava.

 

Serpina elektrana, koja pokriva oko 37 hektara (0,37 km2), sadrži 52.000 panela u koje je ugrađeno skoro četiri miliona solarnih ćelija (crni kvadrati). Howard Wenger, izvršni podpredsednik "PowerLighta", izjavio je da izgradnja ovako velikog solarnog parka iziskuje manja ekonomska izdvajanja nego instalacija istog broja solarnih kolektora u manjim skupinama odn. na krovovima individualnog stanovanja ili poslovnih objekata.

Ovaj park je firmu GE koštao $75 miliona i oni s pravom očekuju da se to vrati kroz profit. Portugalski korisnici imaju potrebu da kupuju električnu energiju iz ove centrale, a federalna vlada će pomoći sa svega par centi po kilovat–času potrošnje. Na taj način, konačni korisnici će imati uvećane mesečne račune za elektrodistribuciju za manje od jedne desetine procenta. Wenger očekuje da će centrala godišnje proizvoditi oko 21.340 megavati struje, što će smanjiti regionalno zagađenje ugljen–dioksidom za oko 13.000 tona za isti period.

Serpa ima sunca kao i centralna Kalifornija ili Afrika, ali će elektrana moći da radi čak i za vreme kišovitog perioda. Brojni senzori, poput ovih koji su prikazani na gornjoj slici, prate vremenske prilike i položaj Sunca, i lako kontrolišu uglove čitavih grupa solarnih panela.

"PowerLightov" zarstupnik upoređuje redove svojih panela sa svima nama poznatim "venecijanerima": jedna dugačka metalna osovina je povezana sa redom panela i malim elektromotorom podešava njihov ugao preko dana. Ujutro, paneli su okrenuti ka istoku da bi uhvatili jutarnje Sunce; kada je Sunce najjače, paneli su paralelni sa zemljom, a kako Sunce zalazi, tako se i paneli okreću ka zapadu.

Kolektori su dovoljno visoko od tla da ovce slobodno mogu da pasu ispod, tako da će Serpin park ubirati prihode i od stočarstva.

Krajnja faza konstrukcije solarnog parka uključuje proveru orijentacije panela uz pomoć inklinomera, i merenje maksimalne snage svakog solarnog panela.

To sve će tehničarima, kao što je Dough Felmann (prikazan na slici), reći koliko sunčevog svetla koje pogađa panel će biti pretočeno u električnu struju. Čitava centrala je planirana tako da nema stalno zaposlenih ljudi na terenu. Kiša će povremeno oprati panele i to je to. "PowerLight" i GE preko Interneta prate proizvodnju pojedinih grupa panela, a "PowerLight" po potrebi šalje majstore, ili jednom godišnje vrši rutinsku kontrolu i održavanje.

"PowerLight" će do kraja ove godine u blizini Las Vegasa napraviti jednu sličnu ali još veću elektranu.

 

[1] Kompaniju je spajanjem nekoliko manjih 1878. osnovao najveći pronalazač na svetu, Thomas Edison. Bio je na njenom čelu sve do 1894. godine.

 

(29.04.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

 

Koliki najmanju krater možemo da vidimo na Mesecu?

Koliku najmanju Sunčevu pegu možemo da vidimo?

Intel i IBM - trka se nastavlja (2007)