vesti
3. februar 2003.

nedeljni podsetnik >>

 

Desilo se na ovu nedelju

 Uredio    
Siniša Lavrnja
vandergraaf@sympatico.ca

NEDELJNE VESTI

UZROK PADA ŠATLA NAJVEROVATNIJE
OTPADAK KOJI JE UDARIO LEVO KRILO PRI LANSIRANJU

Posada spejs šatla

Odmah nakon lansiranja, 16-og januara 2003. Nasini inžinjeri su pregledali snimke lansiranja i uočili beli oblak dima koji se na trenutak pojavio između levog krila letelice i spoljašnjeg rezervoara za gorivo. Međutim, po priznanju direktora leta, Leroy Cain-a, ono što su videli na snimku nije ih posebno zabrinulo jer je u levo krilo udario komad sunđera koji se odvojio od rezervoara za gorivo pri lansiranju. Komad sunđera je viđen kada se otkinuo iz dela gde je nos Shuttla zakačen za rezervoar, što je praćeno malim belim oblakom dima.

Menadžer prgrama šatla, Ron Dittemore, je rekao da je komad sunđera viđen kako se otkida iz istog dela i pri lansiranju misije STS-112 prošlog oktobra, dok sličan incident nije zabeležen pri lansiranju šatla prošlog novembra. Izveštaj sa detaljima zašto se sunđer sa rezervoara otkinuo u misiji od oktobra i pri lansiranju Kolumbije, bio  je pripremljen još 16 januara i problem je trebalo da bude otklonjen pre sledeće misije šatl.   

U poslednjim minutama sletanja spejs štla kontrolori leta su počeli da uviđaju veliki problem u delu oko levog krila letelice. Neposredno pre raspada senzori u krilu su počeli da otkazuju jedan po jedan, kao da je neko sekao žice.

Iako još sa sigurnošću nije potvrđen uzrok pada, jer je za to suviše rano i istraga je u toku, prve analize ukazuju na uzrok u levom krilu.

Senzori koji beleže temperaturu u hidrauličnom sistemu su prvi otkazali, da bi nakon tri minuta bila uočena povišena temperatura u spremištu gde se nalazi sistem za spuštanje levog točka. Nakon sledećih pet minuta senzori temperature koji se nalaze u konstrukciji levog krila su takođe otkazali, a odmah za njima i senzori za temperaturu i pritisak u obe gume na levom sistemu za spuštanje.

Za ovo vreme Shuttle je i dalje leteo po planu kroz gornje slojeve atmosfere brzinom 18 puta većom od brzine zvuka.

Gubitak jednog od ovih osam senzora je izazvao alarm na komandnoj tabli, tako da je posada znala da nešto nije u redu. Astronauti su upravo obaveštavali kontolu letenja o alarmu kada je komunikacija sa letelicom odjednom prekinuta. 

U ovoj nesreci živote su izgubili astronauti Rick Husband, William McCool, Michael Anderson, Kalpana Chawla, David Brown, Laurel Clark i Ilan Ramon.

vrh

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |