Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Vesti
 

Sadržaj AM

 
život
Iz Rusije s ljubavlju
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

Ovog puta se ne radi o James Bondovskoj poruci gledateljima filmova već o informacijama koje su putem velikog radioteleskopa u Ukrajini upućene mogućim vanzemaljskim civilizacijama daleko od našeg Sunčeva sustava.

 Kliknite na ilustraciju  
Veliki radioteleskop u Ukrajini kojime je poslana digitalna poruka prema možebitnim inteligentnim vrstama naekstrasolarnoj planeti Gliese 581c

Gledatelji kultnog znanstveno-fantastičnog filma "Kontakt" uprizorenog na temelju romana Carla Sagana sjetiti će se radnje filma u kojoj Zemljani odašilju svoje radio signale diljem svemira, sve dok jednog dana ne dođe povratna poruka..

Upravo vođeni mišlju kako nismo sami u svemiru, te kako se dosad nije dovoljno napravilo po pitanju komunikacije s (mogućim) vanzemaljskim civilizacijama međunarodno udruženje "Bebo" poslalo je u svemir digitaliziranu poruku vanzemaljskoj civilizaciji.

Dr. Aleksander Zaitsev, ekspert za interstelarne komunikacije i jedan od vodećih ljudi u svijetu na području radarske astronomije, znanstveni je konsultant ovog projekta. Pod njegovim vodstvom jučer je u 08:00 sati s radioteleskopa RT-70 smještenog u Evpatoriji (Ukrajina) prema ekstrasolarnom planetu Gliese 581c (za koji se smatra da može podržati život nalik našem na Zemlji) poslana digitalizirana tekstualno-fotografska poruka u binarnom obliku u nadi da će je mogući tamošnji oblici života detektirati i odgovoriti na nju. Poruka će do ove daleke planete stići tek za dvadeset Zemaljskih godina, eventualni odgovor ćemo čekati još barem toliko.

Dr. Zaitsev spada u grupu znanstvenika koja se zalaže za aktivni pristup traganja za vanzemaljskim civilizacija. Za razliku od poznatog projekta SETI u kojem se potraga za inteligencijom izvan naše planete temelji samo na osluškivanju svemira, Dr. Zaitsev predlaže i predaju i prijem informacija. "Ako u našoj galaksiji postoje inteligentne vrste, a svi skupa tragamo jedni za drugima na način da samo slušamo a ne odašiljemo signale jedni drugima može se dogoditi da nikada ne spoznamo jedni druge", izjavio je Dr. Zaitsev.

Veliki radio teleskop RT-70 u Ukrajini inače se koristi za praćenje trajektorija malih tijela Sunčeva sustava, za ovu je prigodu nakratko prenamijenjen u Zemljinog digitalnog poštara.

(13.10.2008.)


Komentari

13.10.2008.

Bez obzira da li se radi o ovom tekstu ili ostalim Marinovim prilozima u AM, facit glasi: skolski primer objektivnog i zanimljivog pisanja naucnopopularnih napisa.

Slavko Stojanov

***

14.10.2008.

Ukrajina nije Rusija a ako je organizacija medjunaradno onda ne znam odakle naslov poruka iz Rusije.

Dragan Radmilovic

***

15.10.2008.

apsolutna je istina to sto ste napisali..danas su ukrajina i rusija dvije drzave..u tekstu se rusija nigdje ne spominje, vec ukrajina...sto se naslova tice, on je u trenutku inspiracije \"potegnut\" iz sjecanja na film \"iz rusije s ljubavlju\" a koja se fraza pocesto zna koristiti za dogadjanja s onu stranu nedadasnje zeljezne zavjese ex sssr-a..inace, hvala sto citate moje priloge, no morate znati kako je vecina njih neka vrsta mojeg vaganja izmedju \"znanstvenog\" i \"popularno-znanstvenog\" pristupa temi...vrlo se cesto dogadja da pisem o stvarima za koje s moje profesionalne strane ne bi dao paznju..no ukoliko je korektno pisanje o njima put da dodju do medija (ne samo am!) i javnosti a da ipak pruze zeljenu informaciju citatelju onda i clanci naslova \"iz rusije s ljubavlju\" mogu otici s mojim potpisom u svijet.

hvala na primjedbi!

marino


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 

Ima li života na Zemlji?

Potraga za vanzemaljcima iz kućne fotelje – SETI

Vanzemaljci

Ne gasi taj televizor

Poruka u kosmičkoj boci

Postoje li vanzemaljci?

JESMO LI SAMI?