Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Legende
 

Sadržaj AM

 
film
Dan kad je Zemlja stala
The Day the Earth Stood Still

Vaši komentari

 
Srđan Đukić
djukics@astronomija.co.rs
 

The Day the Earth Stood Still

Režija:  Skot Derikson
Uloge: Kianu Rivs, Dženifer Koneli, Keti Bejts, Džejden Smit
Trajanje: 103 minuta

Odavno mi je bilo poznato da Kianu Rivs ne ume da glumi (odmah se izvinjavam jer to zaključujem na osnovu onih njegovih filmova koje sam gledao a nisam gledao sve njegove filmove). Ono što on radi sa ukupno 3 do 4 mimike na licu (osmeh, napeta zabrinutost i akciona napetost) je ili akcija ili deklamacija. U ovom filmu on deklamuje. Drži slovo čovečanstvu i zaključuje objektivno kakvi smo.

Prva verzija filma iz 1951. godine, a koju sam imao prilike da gledam, jako mi se dopala. Najbitniji prateći elementi tadašnje naučne fantastike (a tako je uglavnom i danas) su bili tu: vanzemaljac, leteći tanjir (uz standardnu zavijajuću zvučnu pratnju koja je pratila njegovo spuštanje na tlo), vanzemaljski robot koji ima nekoliko specifičnih sposobnosti, naučnik ili grupa naučnika koji se trude da razumeju problem i fobično stanovništvo koje se plaši nepoznatog.

Dobar deo filmskih elemenata iz prve verzije je očuvan u novoj verziji filma. Duh filma je prilagođen današnjici: ekološki problemi, odnos ljudi jedni prema drugima i prema nepoznatom, naučnik kao reprezentativni predstavnik civilizacije i neki novi elementi nauke su implementirani u film. Letećeg tanjira doduše nema..tu je sad sfera – neobična, neprozirna i preteća.

Glavna ženski lik u filmu je astrobiolog (jedna od stvari kojom se i ja lično bavim, mada mi nedostaju neka znanja iz biologije) i na početku filma zahteva od svojih studenata da urade projekat o mogućnosti života nekih ekstremofila sa Zemlje na Jupiterovom satelitu Kalistu
.

Drugi interesantan momenat se dešava tokom komunikacije između vanzemaljca i naučnika dok se nadmeću u ispisivanju formula iz teorije gravitacije (koliko se to moglo uopšte primetiti u tih nekoliko sekundi a i nisam siguran u to ...trebalo bi proveriti, možda su to obične žvrljotine) i u trenutku kad Kianu (u filmu se zove Klaatu) poentira završnom formulom naučnik (a koga igra Džon Kliz) kaže: „Ma nije moguće.“ ili tako nešto. Sve se to odvija uz muziku Johana Sebastijana Baha koja tera Klaatua da izgovori „Ovo je predivno.“...ma nemoj mi reći...dotičnom gospodinu se dopada Bah.

Ono što obara vrednost filma je njegova neujednačena dinamika, kvalitet i nekoliko nepotrebnih i praznih scena propraćenih plačom, grljenjima i suvišnom patetikom, a u tu je i par gafova...i to ozbiljnih. Da ne znam da je u pitanju Holivud zabrinuo bih se. U jednoj od scena koja treba da prikaže paniku stanovništva Zemlje usled zabrinutosti o sudbini koja ih čeka prikazuju se kadrovi iz raznih delova sveta..verovatno već nagađate da ima kadrova i iz naše zemlje...preciznije iz Beograda i da budem još precizniji reč je o događajima od 5.10.2000. godine. Vidi se Savezna skupština kako pod naletom naroda biva „napadnuta“ i zapaljena. Smeh se u tim trenucima zaorio dvoranom a i moji prijatelji sa kojima sam bio nisu ćutali... a ni ja.

Ipak da ne budem toliko surov. Neka upozorenja su veoma lepo prikazana. Karakter dečaka koji je i jedan od glavnih likova u filmu, a koji predstavlja reper i zalog naše budućnosti, u filmu je veoma agresivan i on smatra da se vanzemaljac treba ubiti. Tek pred kraj filma on doživljava moralnu katarzu međutim ono što jeste činjenica je da zanemarivanje dece jasno može dovesti do njihove moralne i svake druge degradacije..a to je, po svemu sudeći, put kojim čovečanstvo ide. Tu ni Bah ni nauka (čista i moralna) nisu dovoljne.

A mislili ste da je Klaatu jedini vanzemaljac koji se pojavljuje..grešite...ONI ništa ne prepuštaju slučaju. Još pre mnogo godina su poslali drugog vanzemaljca koji predstavlja svojevrsnog analitičara čovečanstva i koji ima zadatak da glavnom junaku podnese izveštaj o nama. Taj deo filma i taj dijalog su odlično odrađeni i to je jedan od boljih delova filma (tu spadaju i zaista odlično odrađeni specijalni efekti).

Kako god..105 minuta brzo prođe. Neću se pridružiti gomilama koja će film potpuno popljuvati..na kraju krajeva nije lako napraviti dobar sf film danas (mogu se nabrojati na prste jedne ruke dobri sf filmovi u zadnjih desetak godina), mada je izbor Kianu Rivsa dobar....deklamacija je jedino što se od vanzemaljca traži u ovom filmu (uz izraze divljenja našoj klasičnoj muzici i naučnoj pameti). Ostaje da se odlučite da li dobri delovi filma mogu da izvuku ceo film ili ne. U svakom slučaju pogledajte film.

17.12.2008.


Komentari

26.12.2008.

Ha, ha, ha...kakav komentar. Sjajno. Bas sam se pozalio Gospodinu Trajkovicu kako sam sinoc isao da gledam taj film. I poneo sam slicne utiske, s izuzetkom da me je onaj klinac savrseno iritirao bas kao i njemu analogna klinka iz Rata svetova od pre par godina. Copor klinaca koji samo ide okolo, zanoveta, vristi, pati, place i uopste trosi dragocene minute u sf ostvarenju cini nepotreban balast u filmu. Van toga film vredi pogledati jednom, ali samo jednom. Uostalom bar zbog specijalnih efekata, cime se obicno i peglaju danasnji sf filmovi.
P.S. Mada dotrajalo ipak je lepo zvucao i razgovor izmedju Klatua i VD predsednika mile nam Amerike:
VD: Ovo je nasa planeta.(predpostavljam da je mislila na celokupnu ljudsku vrstu, a ne samo na severnoamericki njen deo)
Klatu: Ne, nije.(kraj razgovora)

Miljus


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
   

Betmen - Mračni vitez

------------------

Star Trek - volite li Zvezdane staze? Nešto o seriji, kako je nastala; posada broda, Enterprajz, Rodenberi....

•  Enterprise

Star Trek: Bridge Commander - još jedna svemirska igra.

Star Trek – univerzalni prevodilac

2001: A Space Odyssey

Star Wars: Attack of the Clones. Jeste li gledali drugu epizodu Zvezdanih ratova?