Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Društva
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
 
IS Petnica - srednji nivo
 

Petničari se prepoznaju

U neku ruku čitav svet možete podeliti na Petničare i ostale. Kad putujete autobusom za Valjevo u vreme petničkih seminara to pada u oči. Ti ostali su, naravno, većina. Oni imaju duboke, oštre bore, lice bez izraza, gledaju ispred sebe, vid im služi da se ne spotaknu dok hodaju. U autobusu, od dosade, spavaju. Put je za njih mrtvo vreme, neophodan period da stignu gde su krenuli. Kad pričaju, pričaju o konkrentim stvarima; mozak im se isključuje automatski na prvu apstraktnu misao. I ne smeju se. Ako se i smeju onda to čine u grču, s naporom i neuverljivo, kao kod lošeg glumca. I ne slušaju muziku. Sem maternjeg jezika svi ostali su im strani. A ni maternji ne znaju pravilno. Neki ipak umeju da napišu pismo gotovo bez greške. Ako je pismo kratko, naravno.

Petničari su drukčiji. Mladi su bez obzira na godine; sve ih interesuje, spavaju samo kad su umorni, a i tada ne uvek. Kad se smeju smeju se očima i zarazno. I slušaju muziku. Stave slušalice u uši i napanje ton. A opet i dalje pričaju. Vole čokoladice i kolu, a smeta im dim citarete. Pokušavaju sve da shvate. Većina njih zna samo maternji i engleski, a poneki i C jezik. Za pisanje treba im tastatura. Pisma pišu svojim pravipisom, bez tačaka i zareza, bez velikih slova, ponekad bez slova uopšte. Ali svoj rad iz molekularne biologije napisaće bez greške. Nauka im je zabavna.

Stanica

Iz nižeg kursa znate da kad autobus stigne u IS svi se automatski okupe oko pečurke. Oni iskusniji automatski odu u Firmu (ako su došli na seminar astronomije). O Firmi ćemo malo posle.

Kliknite na sliku
Pečurka. Od prošlog puta je obnovljena, a podignuta je još jedne - vidi se levo na fotografiji.

Umesto Igora sad je rukovodilac seminara Nikola. Onako visok i krupan, Nikola bi mogao da bude telohranitelj, ali blage crte lica i nasmejane oči bi mu smetale u tom poslu. Hoće on da bude strog i da podvikne, ali ne ide mu to najbolje, jer mu je glas mek i prijatan. Čeveku prosto drago kad ga on grdi.

Firma

Kliknite na sliku
Nikola na vratima Firme (tj. FIzika Računarstvo i MAtematika)

Veče je, radi se. Svako je okupiran svojim poslom. Vesna lista neke krive sjaja zvezda, Milica popunjava neke formulare... A onda, u sred te tišine, začu se vrisak pa zatim tri pucnja i škripa točkova, onda zavlada muk.. "Do you feel lucky, Punk!?"....

Išao je to neki film na televiziji, ali niko ga nije gledao, jer svi imaju važnija i interesantnija posla. Na stolu su snimci spektra Saturna iz kojih polaznici treba da izvuku dragocene podatke.

Onda najednom zazvoni telefon! Nikola se s mukom odlepio od lap topa, zatim je polako podigao slušalicu dok drugom i dalje kucao po tastaturi.

- Firma, izvolite.... da, da... ne, ne može, sad drži predavanje... možete li da zovete kasnije?.... Dobro doći ću. Odmah? Dobro za pet minuta stižem.

Dakle, u Firmi smo. Nikola ustaje, daje instrukcije Vesni i dodaje - Moram da odem jedan čas do kapije... Milićeva mama je donela kolače.

Zatim odlazi. Posle smo jeli kolače.

Eto, tako je, u najkraćem, u Firmi. Pogledajte slike iz Firme...>

***

U nastavku:

Kliknite na sliku

Prozor ćelije u koju se zatvaraju i muče glađu oni polaznici koji ne reše zadatke iz astronomije. Tako tvrde neki stariji Petničari.

| 1 | 2 | Rezultati..>

(18.03.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM SCG

Vodic kroz Petnicu

International Youth Research School