Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Društva
 

Sadržaj AM

 
događaji
Jesenji seminar iz Astronomije, Petnica 2008.
 

Vaši komentari

Ove godine, vođa Petničkih astronoma, Nikola Božić mi je ukazao veliku čast i pozvao me, zajedno sa Jaroslavom Grnjom, u Petnicu na jesenji seminar, koji je trajao tri dana.

Na žalost, od mnogobrojnih obaveza, nismo bili u mogućnosti da prisustvujemo sva tri dana, već smo se ja i Jaroslav uputili na put tek drugog dana. Tamo smo stigli u poslepodnevnim časovima, ali smo odmah iskoristili priliku da se upoznamo sa polaznicima, mlađim saradnicima ali i rukovodstvom Petnice, ili bar njenog dela.

Nikola, nas je odmah prošetao po njihovim prostorijama, pokazao kuhinju, kantinu, spavaone i ostalo, što me je oduševilo, pogotovo čistoćom i pažnjom sa kojom se polaznici ophode prema svemu tome.

Naravno ni predavanja nismo propustili. Prvo smo odslušali „skraćenu verziju“ Igorovog izlaganja u trajanju od 3 sata o CCD kamerama. Posle večere smo odgledali film o Petnici koji je snimila Romana i koji je šta drugo reći nego „savršen“.

Tada je došao red na Jaroslava koji je ispričao priču o koristenju jeftinih CCD kamera tj. WEB kamera u amaterskoj astronomiji. Posle zvaničnih predavanja, priče su se otegle do kasno u noć, jer smo ja i Jaroslav imali unedogled pitanja na koja odgovore možemo dobiti samo od vrhunskih stručnjaka kakvih ima u Petnici.

Sutradan, sam ja bio na tapetu i u „ranim jutarnjim satima“, oko 10h, pokušao sam polaznicima da objasnim osnove pravljenja amaterskih teleskopa. Srećom oni su mi u tome poprilično pomogli jer su imali niz pitanja vezanih za ATM.

Posle smo imali malu pauzu pa smo ja i Jaroslav prošetali do obližnje pećine, koja me je poprilično oduševila. Na žalost nismo poneli baterijsku lampu tako da nismo zalazili u njenu dubinu. Idući put ćemo sigurno poneti.

Sledeće predavanje je bilo o vrstama astronosmkih teleskopa, koje su održali prošlogodišnji polaznici, a ove godine već kao mlađi saradnici.

Na žalost, nismo ostali do samog kraja jer je dan već odmicao, a mi nismo hteli da po mraku putujemo.

Ova poseta Petnici, je za mene jedno veliko iskustvo, i čast, da ja kao astronom amater, održim jedno predavanje iz oblasti koju odlično poznajem. Takođe sam video sistem rada sa mladima koje ćemo mi iz našeg AD-a znati da primenimo i na našim prostorima.

(19.08.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 

Vidič kroz Petnicu, za neupućene

IS PETNICA - srednji nivo

International Youth Research School

Telekonferencija u Petnici

ISP - Petnica: fotografije

ISTRAŽIVAČKA STANICA PETNICA