Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Osmatranja
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
Izveštaj
Kometa u pokušaju
 
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk
 
 Kliknite na sliku
andromeda_2popravena.jpg (113999 bytes)
andromeda_poparavena.jpg (104960 bytes)
california_popravena.jpg (115210 bytes)
horsehead_popravena.jpg (59341 bytes)
m42_2popravena.jpg (43242 bytes)
m42_popravena.jpg (45602 bytes)
m42_popravena_so_noise.jpg (73489 bytes)
plejadi_popravena.jpg (76028 bytes)
zimski_sestoagolnik.jpg (118140 bytes)

Pre jedno mesec dana stigla nam je neka nova oprema ili kako ja to više volim da kažem dobili smo nove igračke. U stvari nismo mi tj. naše društvo direktno to kupili nego je PMF u Skoplju dobio neke pare od neke fondacije, pa su nam profesori izašli u susret i kupili smo veoma lepu opremu. Od većih stvari napomenuo bih da smo kupili SBIG-ovu CCD kameru ST7XME koja za sada još nije upotrebljena jer se čekaju bolja vremena, ali i to je u pripremi, Canon Eos 20D-H. To je Canonov 20D samo što mu je izvađen original filter ispred filtera i stavljen filter koji više propušta u crvenom delu spektra. Naravno da uz SBIG i Canon Eos 20D ide i neka dodatna oprema koja u ovom slučaju i nije važna. Od boljih stvari kupili smo i laser pokazivač koji je svetska stvar za dodirniti zvezde. Izgleda kao light sabre iz Star Wars, a ja sam zbog godina i sede (ama bujne ) kose više nalikovao Obi Van Kenobiju nego li Luk Skajvokeru. Sa Laserom celo nebo je vaš planetarijum i ko god mogao neka si ga nabagvi, a za namenu siguran sam da će svako od nas naći „onu pravu“.

Mi smo sa Canonom već bili jednom da ga isprobamo ali nešto naročito i nismo uspeli jer nismo znali kako da namestimo fokus. Bilo je tu niz grešaka koje ama baš nisu morale da se dese ali kad čovek ne zna ... . O rezultatima te foto sesije i defokus slikama možete videti na:
http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=981. Terkst je na makedonskom ali slike su slike .

Neke lekcije su ipak naučene (ali definitivno ne sve jer nam fali jedan čovek Vidovog kalibra), pa nam se ukazala prilika da opet odemo na teren ovog puta sa dobrim povodom da uhvatimo kometu Swan or ti Labud. Naša stndardna lokacija na Rudinama nije dolazila u obzir jer baš tamo gde je kometa imamo proble sa svetlosnim zagađenjem kojim nas naše milo nam i drago Skoplje davi . Zato smo otišli na lokaciju koja je istočnija od Skoplja ka selu Divlje. Tamo smo bili pre veče od 5 godina i istok i sever su Ok dok je zapad neOK zbog gore navedenog milog nam i dragog. Otišli smo malo kasnije jer je Mesec zašao oko 1h po ponoći, a i predhodno smo imali sastanak u društvu. Već usput smo videli da ćemo sa isparavanjem i maglom imati problema ali ja zasad za to i nemznam neki efikasniji lek od maramice (ako neko zna neka javi).

Na mom orionu smo na pigibek stavili Canon 20D-H sa objektivom od nekog starog Zenita od 200mm koji ovaj Canon čita kao 320mm, pa smo slikali nekoliko fotografija koliko da pohvatamo neke fazone. Prethodno smo sa polarnim tražiocem useverili teleskop koliko smo god mogli bolje, pa nam je praćenje bilo dosta olakšano. Bilo je tu i tamo nekih trzaja ali u principu je to bilo dobro i sa malim brojem intervencija zvezda nišan je držana u centru okulara sa luniniscentnim na nišanom.

Slikali smo neke standardne i za to nebo pristupačne objekte koje možete da vidite na slikama koje su date uz tekst. Isprobavane su ekspozicije, pravljeni dark frejmovi i sve se to radilo čekajići kometu. Ali srece neismo imali. Baš tamo gde je kometa trebala biti je bila tolika magla da se jedva videla i zvezda Alkaid (u repu Velikog medveda), pa je svaki pokušaj naći je bio neuspešan. Kometa je bila između 6. i 7. magnitude, pa smo onako napamet usmeravali teleskop ne bi li je slučasjno ulovili ali kad te neće, neće te.

Onako umorni spakovali smo mokar teleskop i još mokruije stvari od vlage i krenuli kućama. Malo razočarani jer nismo videli ni uslikali kometu ostalo nam je da se tešimo da smo se poboljšali u slikanju i da smo ipak uradili par fotki kojke nisu loše. Slike je Martin nešto dorađivao u fotošopu, a one mutnije su vam od vlage na objektivu.

Pozdrav svima

(06.10.2006.)


Komentar?

Vaąe ime:
Vaą e-mail:
Predmet:
Vaą komentar:

vrh