Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 
 
Osmatranja
 
 

Sadržaj AM

 

 

NSPoint
Izveštaj

Ova noć nije bio moj dan

 
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk

 

 
 Kliknite na snimak  
IMG_2875_resize.jpg (143426 bytes)
IMG_2877_resize.jpg (137369 bytes)
IMG_2878_resize.jpg (119027 bytes)
IMG_2882_resize.jpg (97998 bytes)
IMG_2884_resize.jpg (76575 bytes)

Više od dvadeset dana kiša i oblaci suvereno vladaju makedonskim delom neba. Neka najava je bila da ce ove nedelje doći do poboljšanja, pa smo brže bolje hteli da iskoristimo svaku pauzu u oblačnosti. Jednom smo već uspeli jednu kratku pauzu da iskoristimo i da slikamo kometu 17P Holmes ali to nam nije bilo dovoljno pa smo jedva dočekali da se razvedri  i u utorak i odmah smo se nekako nabrzinu organizovali i krenuli na teren. Plan je bio da se ide na Rudine i nas sedmorica smo krenuli tim putem. Trojica momaka koje nisam poznavao tj. bili su naši gosti pridružili su se nas četvorici iz društva.

Naši gosti su svojim vozilom otišli ranije dok sam ja morao ići da pokupim Martina.

I sve je bilo u redu dok nismo izašli iz Skoplja. Odjednom se počeo u mojim kolima osećati miris izgorele gume ali sam ja to loše dijagnosticirao pa sam mislio da je nešto od elektrike koje sam popravljao istog dana. Kad sam već posle toliko vremena krenuo na teren nije mi se stajalo da zagledjujem i tvrdoglavo nastavio. I negde na sredini puta smo već počeli da se penjemo čuo se jak prasak zadnje leve gume koja je ekspolirala. Bila se iskrivila i od trenja se skroz izlizala (otud i onaj miris zapaljene gume). Posle menjanja gume smo ustanovili da na Rudine nećemo stići, pa smo momke koje su već stigli tamo zamolili da se vrate. Mi smo nekako na silu uspeli da koliko toliko ispravimo točak koliko da se vratimo u Skoplje. Ali nije mi se baš urgentno vraćalo kući pa sam postavio teleskope u jednoj zavetini nasred puta jer je nebo bilo odlično.

Ali ne lezi vraže! Dok smo postavljali teleskope, a naročito onaj za astrofotografiju nismo ni primetili da se neka tanka koprena od oblaka polako prevlači preko neba. Taman smo uspeli da useverimo, izbalansiramo,nanišanimo teleskop za fotografiju a onda nam je nebo od odličan 5 (pet) palo na jedva dovoljan 2- (dva minus).

Malo sa nepokrivenim optimizmom smo se vrteli oko teleskopa u nadi da ce polako to proći i da će biti bolje ali kad gazda Marfi radi radi ga do daske pa smo završili sa skoro celim nebom pokrijenim oblacima i ajde momci pakujete se pa kući.

Zbog gume smo se skoro vukli do kuće ali sam ipak nekako stigao do kuće da istovarimo opremu i da se vratim kući.

Slike koje ćete videti teško da se mogu nazvati astronomskim ali to je to. Kad te neće neće te. Nije da nisam imao raznih malera sa mojim renoom do sada ali ovo je bilo definitivno za zabrinuti se.

Kola će nadam se biti uskoro popravljena i čekamo ponovnu priliku da se ode na teren. Do novih događaja, nadam se sa boljom srećom, pozdravljam vas.

  Kliknite na ilustraciju   
Final-Kometa-Holmes_filtered.jpg (20946 bytes) IMG_2885_resize.jpg (60631 bytes)

(07.11.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

AM Index
 
priključite se

TOTALNO POMRAČENJE MESECA  03.03.2007.

* Pomračenje Meseca, mart 2007 Foto, Kiš Lajoš

* Pomračenje Meseca Foto Danilo Pivato

* Pomračenje Meseca, Nedeljko Marković

* Pomrčina Mjeseca, izveštaj, Boris Štromar

* Pomrčina Mjeseca, Zvjezdanica Višnjan

* GRRRRRRRRRR! Skopsko AD