Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 
 
Osmatranja
 
 

Sadržaj AM

 

 

NSPoint
Izveštaj sa pomračenja Meseca
GRRRRRRRRRR!
 
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk

Kliknite na sliku  

 

Možda vam naslov izgleda čudno ali to je jedini način koji mi pada napamet u želji da vam objasnim jučerašnji osećaj gneva i besa koji sam imao. Ali da počnemo od početka (neću od Big Banga majke mi ).

Za ovo pomračenje Meseca smo odlučili u društvu da napravimo nešto, onako za sebe, bez dizanje velike pompe u javnosti, osim šture informacije upućene medijima. Dogovorili smo se da ponesemo sve foto aparate što imamo i da pozovemo neke profesionalne fotografe i da ceo događaj uslikamo po svim mogućim i nemogućim kriterijumima. Planirane su multiekspozicije, i to više njih, kao i nekoliko star trail fotografija i jedan kup fotografija kroz teleskope i profesionalnih teleobjektiva što su doneli naši gosti profi fotografi. Dogovorili smo da idemo na našu lokaciju na Rudinama jer nas tamo niko neće smetati.

 Kliknite na snimak  

Celog dana smo imali vedro vreme za poželeti ali su se naveče skupili neki oblaci i strepnje su počele. Ipak nije bilo tako loše da bi se cela operacija otkazala i krenuli smo oko 20h i na Rudine stigli za nešto manje od sata. I da ne poveruješ svojim očima. Taman kad smo stigli za manje od 5 minuta oblaci su prekrili Mesec. Horor je počeo. Na Rudinama je bio i neki vetar, pa smo rešili da siđemo niže do sela i da tamo postavimo teleskope i opremu. Ni tamo nije ništa lepo obećavalo. Oblaci su nas i tamo stigli. Ipak onako optimistički smo postavili opremu i rešili se počekamo ( sad i sam neznam šta već). Vreme nam je prolaziolo a na nebu sve gore i gore. Oblaci pali u sevdah i rešili da tu gde su i ostanu. Od razočarenja i besa ja sam izgubio sve ideje. Na svu sreću nekome je palo na pamet i da pozovu u Skoplje i da vide kavo je tamo vreme. I vidi čuda. U Skoplju vedro i svi gledaju pomrčinu samo mi, ubogi astronomi na koje je sam Marfi mislio kada je pisao svoje čuvene zakone, ne gledamo ovaj prekrasni nebeski šou.

Prvi su za Skoplje otišli naši gosti sa foto aparatima , a malo kasnije i mi za njima čim smo na brzinu skupili opremu. I necete verovati. Samo par kilometara usput pomračenje je izvirilo iz oblaka i to sa poodmaklom fazom, više od polovine. Pošto sam vozio od mojih suvozača sam sve vreme do Skoplja prima izveštaje o tome šta se zbiva na nebu. Na drugoj lokaciji u Skoplju smo stigli nekih 5 minuta od početka totaliteta. Možete misliti sa kojom brzinom smo radili da postavimo teleskope i da konačno počne kakvo takvo slikanje. Kombinacije sa multiekspozicijama i startrailom su odpale. Ipak smo nešto uspeli da uhvartimo. Na nebu u Skoplju nije bilo baš sve idealno. Neki tanki sloj izmaglice ili oblaka je sivilo nebo ali bolje išta nego ništa. Pred kraj su počeli da nam se skupljaju i oblaci ali mislim da smo bar sa totalitetom dobro pršli.

I sad ovako pred kraj ovog pisanija nadam se da shvatate zašto je naslov ovakav kakav jeste. Sada kad vidim kako je bilo drugima možda mi nismo prošli tako loše .
Iz slika koje šaljem uz ovaj, ne baš tako kratak izveštaj, nadam se da ćete imati sliku kroz kakvu smo frku prošli za ovo pomračenje Meseca.

(04.03.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

AM Index

TOTALNO POMRAČENJE MESECA  03.03.2007.

* Pomračenje Meseca, mart 2007 Foto, Kiš Lajoš

* Pomračenje Meseca Foto Danilo Pivato

* Pomračenje Meseca, Nedeljko Marković

* Pomrčina Mjeseca, izveštaj, Boris Štromar

* Pomrčina Mjeseca, Zvjezdanica Višnjan

* GRRRRRRRRRR! Skopsko AD