Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 
 
Osmatranja
 
 

Sadržaj AM

 

 

NSPoint
Izveštaj

Jedna lepa hllladna noć

komentari

Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk

Pogledajte

ALBUM FOTOGRAFIJA

 

Dok je još bilo toplo nekako se i našao poneko ko bi išao na teren ali kada nam se Celziusova nula počne nasmejavati retko se ko usudi da napusti udobnost svog toplog doma.

Možda bih i ja ali kometa Holmes koja je već skoro ceo mesec nad nama, jedva da smo iskoristili valjanu priliku da je uslikamo onako kako valja. I tako smo u utorak Bobi, Martin i ja odlučili da iskoristimo vedru noć i ako je Mesec bio nešto veći od polovine, a da je bilo hladno bilo je.

Nismo hteli ići na Rudine zbog Meseca, pa smo otišli na Vodno, planina iznad Skoplja, gde smo na jednoj maloj poljani postavili teleskop. Poneli smo samo fotosetap jer je kasnije trebao doći i Vanja sa svojim teleskopom na koji bismo posmatrali. I dok smo mi postavljali naš fotosetap sastavljen od Orionove SVP montaže i Breserovog refraktora od 4 inča na koji smo pigi bekom postavili ne jedan nego dva Canon fotoaparata, Vanja je naišao i postavio svoj mali 4.5 inčni reflektor.

Uz dobru muziku po izboru Vanje počeli smo da rmbamo oko teleskopa. Montiranje, balansiranje, useveravanje, nišanjenje i kozna koje sve operacije nisu potrebne dok se ne uradi ono prvo KLIK na aparatu. Sve ovo uzelo nam je više od pola sata. Kometa je skoro bila u zenitu, pa nije bilo nimalo prijatno za voditi ali ko te pita, ćuti i vodiJ.

Dok sam ja vodio Bobi i Martin su pravili planove šta će se i kako slikati. Dao na bog ove digitalce pa nemoramo štedeti na slikama. Kada smo potrošili ideje sa kometom, prešli smo na M42, pa na Konjsku glavu i Flame, pa na kraju M46 sa planetarnom maglinom u njemu NGC 2438. Onda smo nešto eksperimentirali da slikamo bez vođenja sa kratlikm ekspozicijama direktno kroz teleskop.

I tako umesto planiranih 2-3 sata ostali smo celih 6 sati dok sve nije pokrila slana. Promrzli ali zadovoljni onim što smo uspeli da uradimo se skupili i otišli kućama.

Slike su kod kuće Martin i Bobi obradili u fotošopu i stakirali sve uspele fotografije gde sa vođenjem nismo imali problema. Rezultate ove fotosesije možete videti uz ovaj izveštaj.

Sve ove slike posvećujem jednom velikom Čoveku koji je nedavno nesrećno izgubio život, Todoru Tošetu  Proeskom koji nama u Makedoniji bio velika inspiracija i koji nam puno nedostaje.

Pogledajte

ALBUM FOTOGRAFIJA

(25.11.2007.)


Komentari

06.12.2007.

dobri fotosi

Milcevski Zoran
 

 


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

AM Index
priključite se

 

TOTALNO POMRAČENJE MESECA  03.03.2007.

* Pomračenje Meseca, mart 2007 Foto, Kiš Lajoš

* Pomračenje Meseca Foto Danilo Pivato

* Pomračenje Meseca, Nedeljko Marković

* Pomrčina Mjeseca, izveštaj, Boris Štromar

* Pomrčina Mjeseca, Zvjezdanica Višnjan

* GRRRRRRRRRR! Skopsko AD