Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Biografije
 
 

Sadržaj AM

 

 

događaji
HRVATSKA ULICA SLAVNIH
Zvijezde za znanstvenike

Vaši komentari

Korado Korlević

U sklopu projekta Hrvatska ulica slavnih u Opatiji na Slatini će biti svečano su otkrivene zvijezde velikim hrvatskim znanstvenicima Koradu Korleviću i posthumno Slavoljubu Eduardu Penkali.

Svoju zvijezdu Korado Korlević otkrio je osobno, rekavši kako je, u stvar, iznenađen što je on odabran jer smatra da je za njega još rano i kako pred sobom ima najmanje još dvadeset godina rada stoga će ovu počast smatrati kao predujam koji treba opravdati.

Zvijezdu Slavoljuba Eduarda Penkale otkrio je još jedan vrhunski hrvatski znanstvenik i laureat u Hrvatskoj ulici slavnih od 2006. godine gospodin Ivan Đikić. Nije sakrio oduševljenje činjenicom da se u Hrvatskoj ulici slavnih nalaze i znanstvenici, što nije uobičajeno u svijetu, gdje se time odaje priznanje uglavnom estradnim umjetnicima dok su znanstvenici zanemareni. Zadovoljno je ustvrdio da Hrvatska takvim činom prepoznaje vrijednost znanosti i znanstvenika.

Uz Korada Korlevića i Ivana Đikića svečanosti su prisustvovali predstavnici Grada i Turističke zajednice Opatije, autor projekta, drugi uzvanici, građani i gosti Opatije.

Hrvatska ulica slavnih jedinstven je projekt u svijetu jer uz slavne osobe iz Sporta te Kulture i umjetnosti zvijezde na opatijskoj Slatini dobivaju i znanstveni velikani. Zbog svog turističkog i edukativnog karaktera projekt je pod pokroviteljstvom Grada Opatije, a uz brojne medije iz cijele Hrvatske medijski ga pokrivaju časopis časopis Extra, News magazin, Večernji list, www.net.hr i Regionalna radio mreža R-1.

Dosadašnji dobitnici zvijezda za 2005., 2006., 2007. i 2008. godinu

1. Dragutin Tadijanović - Kultura i umjetnost (2005.)
2. Miroslav Krleža - Kultura i umjetnost (2005.)
3. Miroslav Radman - Znanost (2005.)
4. Nikola Tesla - Znanost (2005.)
5. Janica Kostelić - Sport (2005.)
6. Krešimir Ćosić - Sport (2005.)
7. Oliver Dragojević - Extra (2005.)
8. Dražen Petrović - Extra (2005.)
9. Rade Šerbedžija - Kultura i umjetnost (2006.)
10. Fabijan Šovagović - Kultura i umjetnost (2006.)
11. Goran Ivanišević - Sport (2006.)
12. Matija Ljubek - Sport (2006.)
13. Ivan Đikić - Znanost (2006.)
14. Ruđer Bošković - Znanost (2006.)
15. Boris Dvornik - Extra (2006.)
16. Ivo Robić - Extra (2006.)
17. Ivano Balić - Sport (2007.)
18. Bernard Vukas - Sport (2007.)
19. Pero Kvrgić - Kultura i umjetnost (2007.)
20. Tin Ujević - Kultura i umjetnost (2007.)
21. Oliver Mlakar - Extra (2007.)
22. Đorđe Novković - Extra (2007.)
23. Željko Reiner - Znanost (2007.)
24. Ivan Supek - Znanost (2007.)
25. Vesna Parun - Kultura i umjetnost (2008.)
26. Ivana Brlić-Mažuranić - Kultura i umjetnost (2008.)
27. Korado Korlević - Znanost (2008.)
28. Slavoljub Eduard Penkala - Znanost (2008)

O projektu

Hrvatska ulica slavnih“ predstavljena je javnosti putem medija krajem 2005. godine, a prve zvijezde na Slatini su „zasjale“ u ožujku 2006. Tom prilikom Opatiju su posjetili Dragutin Tadijanović, Miroslav Radman, obitelj pokojnog Dražena Petrovića, obitelj Krešimira Ćosića i drugi i već tada projekt je privukao značajan interes medija i cjelokupne hrvatske javnosti. Ovaj turističko-edukativni projekt je u Opatiju tijekom dvije godine doveo velikane poput Rade Šerbedžije, Ivana Balića, Pere Kvrgića, Borisa Dvornika, spomenutih Dragutina Tadijanovića, Miroslava Radmana i drugih. Projekt je Opatiji na nacionalnom nivou do sada osigurao preko 7.000.000 kuna pozitivnog publiciteta što je za ovaj turistički grad od iznimne važnosti. Hrvatsku ulicu slavnih osmislio je gospodin Danijel Koletić, dok projekt nadograđuje i komunicira agencije za odnose s javnošću „Apriori komunikacije“. Osnovni cilj projekta je simbolično nagraditi one osobe koje su svojim djelovanjem na području sportskog, znanstvenog te kulturnog i umjetničkog rada doprinijele promociji Hrvatske u svijetu. Projekt „Hrvatska ulica slavnih“ prepoznat je od strane Grada Opatije, koji je pokrovitelj projekta i medijskih partnera, Extre, Nacionala, News magazina, Večernjeg lista, internetskog portala www.net.hr-a i Regionalne radio mreže R1. Cilj i ideju „Hrvatske ulice slavnih“ redovito pronose i drugi mediji iz cijele Hrvatske. Više informacija o projektu može se pronaći na službenoj internetskoj stranici projekta: www.ulicaslavnih.com.

Potencijalne laureate nominira nezavisno tijelo projekta, Komisija za nominacije, koju čine ugledne osobe iz javnog života: Ranko Ćetković - Hrvatski olimpijski odbor, Goran Grgić - Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, Nada Gaćešić - Livaković - Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Aleksandar Kostadinov - HTV, Bruno Kragić - Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Hrvoje Markulj - Institut hrvatske glazbene industrije, Juraj Hrvačić - osnivač i vlasnik Obiteljskog i Narodnog radija, Amir Muzur - gradonačelnik Opatije, Mimi Vurdelja - naša cijenjena nutricionistica, Joško Banov - skladatelj, Bojan Šober - operni prvak, Damir Fabijanić - umjetnički fotograf i Bogomil Obelić - doktor fizičkih znanosti i znanstveni savjetnik ravnatelja Instituta „Ruđer Bošković“.

IZVOR: http://www.r-1.hr/view.asp?idp=12593&c=3

(27.06.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Korado Korlević

Online intervju sa
K. Korlevicem

Kometa Korlevic

Kometa Korlevic-Jurjevic