Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Posmatranja
 
 
priključite se

 

Sadržaj AM
 
 
NSPoint

 
fotografija
KAKO NAPRAVITI POSTER JUPITERA

Komentari

Zlatko Paško
biblido@ptt.rs

 
Kliknite na snimak
Jupteravg_04A_resize.jpg (78446 bytes)
 
JuteroviSatelitiPOSTER.jpg (60382 bytes)

U punoj sezoni godišnjih odmora, svake večeri je svojim jarkim žutim sjajem privlačio pažnju na sebe, niko drugi do car svih planeta, Jupiter. U vreme opozicije on je ove godine nisko na jugoistočnom nebu, ali amateri imaju razloga da upere svoje kamere, durbine, teleskope itd. ka njemu. Snimci ne moraju obavezno da prikažu crvenu ili belu pegu, niti detalje u njegovoj turbulentnoj atmosferi, da bi bile atraktivne, što svedoči i mojih nekoliko zapisa aparatom Canon A610, skromnih mogućnosti. Uz podršku sveže kolimiranog teleskopa Vega-140 u afokalnoj projekciji, bljesnula je ta, zbog nedostatka materijala, neuspela zvezda Jupiter, a bogme su tu i Galilejevi sateliti, koji svake večeri igraju valcer, (možda i kolo) menjajući brzo položaj.

Za ovu priliku napravio sam kolaž snimaka načinjenih šest uzastopnih noći. U pitanju su potpuno neobrađene fotografije, koje baš zato imaju neodoljivu čar.
Inače, umem i ja da našminkam svoje slikice, kao što se iz priloženog vidi. Amateri koji žele da predstave svoj rad komšiluku, a i šire, moraju da usavrše poznavanje Photoshopa i naprave ovakve POSTERE. Jeste da deluje malo šareno, ali to je i bila namera…

Zato je za kraj tu samo malo doterana slika Jupitera, satelita Evropa s desne strane, Io, Ganimeda i Kalista s leve, koji se kupaju u njegovim zracima. Snimak načinjen sinoć, tj. 04. avgusta, ekspozija 4 sekunde. Možda se varam, ali snimak bi mogao da konkuriše i za sliku nedelje Astronomskog magazina?

Mnogo lepih postera želi vam.

(11.08.2008.)


Komentari

03.11.2008.

Zdravo! Sjajne slike, vidim da ste ga fotografisali pomocu Canon A610, a ja imam Canon A710IS (zoom 6x) zato Vas pitam kako da ga snimim da bih dobila sjajne slike kao sto je vas. Sta je potrebno? Koji dodatne uredjaje da bih mogla da kupim?
Unapred zahvalna. :)

Katarina


 

Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:
 

Potražite

AM Index

 


vrh

 

Od istog autora

Kometa 17P / Holmes (ZP)

Kometa 17/P Holmes - novi snimci

»NASTOJANJE« LETELO NAD SREMSKIM POLJIMA

Najzad okultacija

SATURN U OBJEKTIVU

Mars i M 44