AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Svetlosno
zagađenje

 

 

Sadržaj AM

 

svetlo

Isključite sijalicu
Ne traže astronomi da se pogase sve sijalice, već samo one koje nisu potrebne. Ne traže astronomi da se ukine svetlo, već samo da se ne osvetljava nebo.

Donosimo nekoliko pisama o svetlosnom zagađenju sa jedne astronomske mejling liste.

 

 Komentari na ovaj članak >>

Dragi prijatelji,

Relativno dugo vremena se bavim amaterskom (posmatračkom) astronomijom, i na žalost u poslednje vreme primećujem da je ova vrsta "sporta" opasno ugrožena, i da joj je budućnost sve neizvesnija, (kao i sportskom ribolovu kojim se takođe ponekad bavim), uprkos tehnološkom razvoju koji ima za rezultat ipak sve veću pristupačnost optičkih instrumenata čoveku prosečnog imovnog stanja. Naime, unazad godinu dve, posmatrački uslovi u mom bližem okruženju su se drastično POGORŠALI. Naime, 2000 godine, moje posmatračko mesto u predgrađu N. Sada, je bilo sasvim podnošljivo, iako ga je ugrožavalo nekoliko sijalica na banderama u krugu od recimo 100 metara, ali je recimo pogled ka jugu i zapadu bio prihvatljiv, i na primer leti, lepo se moglo posmatrati područje oko Strelca, koje je relativno nisko nad horizontom. Tada nisam razmišljao o uzimanju stvari (praćke) u svoje ruke. Međutim prošle godine, a naročito ove, "nikle" su: četiri nove bandere sa narandžastim svetlima, (za čiju svetlost verujem da se vidi golim okom i iz Shuttle-a), kao i dva reflektora za novoizgrađeni teniski teren, koji osvetljavaju deo neba gde sam nekada uživao gledajući Lagunu (M8) i golim okom. Dugo vremena, od kako sam na Mreži, pratim delatnost IDA (international Dark-sky asso.), i mislim da bi smo se svi mi okupljeni u ovom forumu morali angažovati da pokušamo našem okruženju ukazati na problem svetlosnog zagađenja. Naravno neko će reći, da u ovoj zemlji ima mnogo većih i ozbiljnijih problema, ali dajte da pokušamo. Mislim da bi takva akcija morala krenuti od astronomskih društava, čiji smo članovi... Jasno je da mi nismo jedini, svuda u svetu naše "kolege po hobiju" imaju isti problem, ali je evidentno da tehnička resenja za umanjenje ovog problema postoje, koja su čak i ekonomična u odnosu na "protivavionsku odbranu" na šta mi ulično osvetljenje u našim gradovima liči... Kao da neko želi da nam osvetli put ka Nebu, a ne trotoar po kojem hodamo... Očekujem Vaša mišljenja i predloge, jer mislim da je ovo jedna od ključnih stvari za opstanak našeg predivnog hobija... "Per aspera ad astra"... Pozdrav, i ...vedro i tamno nebo...

Dragan Miladinović
Novi Sad

Vi na zalost nemate instaliran Flash Plug-in i ne mozete da vidite ovu sjajnu stvar.
Pritisnite dugme na slici da isključite svetlo. Ako vam se slika ne sviđa ponovo pritisnite dugme da uključite svetlo.

Zdravo

Znam da smo smešni u odnosu na Ameriku ali baš me briga za njih, brine me što je kroz sistem poremećenih vrednosti u ovoj zemlji sve degradirano pa samim tim i astronomija koju tako puno volimo svi mi.

Bata, moj drugar iz komsiluka, i ja svake godine u Beogradu se penjemo na sve više i više zgrade ne bismo li "nešto" videli na nebu. Sad čekamo da sazidaju nesto veće od "Beograđanke". Pre deset godina smo počeli sa malim durbinima od 30mm i 50mm i sa njima smo mogli da vidimo puno objekata na nebu. Danas nam ne pomaže ni njegov Njutn od 200mm. Na žalost on je njegov teleskop odneo u selo u Bosnu a ja moj u Crnu Goru na planinu kod oca. Uzgred budi rečeno, kad odem u Crnu Goru na 1500m i ne treba mi teleskop. Kad tamo pogledam golim okom u nebo, LEPO vidim Mlečni Put, LEPO vidim svod neba kao poluloptu, nazirem golim okom Andromedu, ... i tad shvatam zašto su ljudi u davna vremena mislili da je nebo Božiji svod na kome je Bog upalio sveće. Moji klinci u Beogradu ne mogu da vide ni "Velika Kola", a zvedu Severnjaču ZAMIŠLJAMO. Nisam siguran da su mi poverovali. Dodju kući upale PC, pokrenu "Red Shift", nađu "Velika Kola" i onda mi se smeju... "evo vidiš da ima još dve zvezde više".... Užas, "Matrix" i njegov virtualni svet izgleda da nisu daleko!

Mislim da je pitanje koje je Dragan postavio mnogo ozbiljnije i veće od samog "svetlosnog zagađenja". Mislim, da nema industrijskog zagađenja atmosfere, da bi i "svetlosnog zagađenja" bilo manje. Smatram da je ovde princip sličan principu "staklene bašte". Svetlost ulične rasvete se reflektuje od zagađene atmosfere uz to još dolazi do luminiscencije same zagađene atmosfere od silne svetlosti po ulicama, kafićima, sportskim terenima, .... Ako se ovako nastavi možda još za našeg života ćemo zvezde gledati samo preko interneta i onog što je "Habl" snimio. I ako se pozovem na novinarstvo: "da se nije desilo ono što nije objavljeno...." Shvatate već.

Ne želim da verujem da se ništa ne da uraditi. Želim da se borim protiv ovog tehnološkog zla i MOLIM sve koji: udišu pare benzina iz automobila svaki dan, zaklanjaju oči od prejakog svetla kada noću idu ulicom, kao i one koji se "beče" kroz teleskop od 32' da vide Mesec jer znaju da je nekad postojao i da je tu negde,.... da se okupimo i borimo sve dok ne pobedimo i ne dobijemo planetu kakva je nekad bila.

Predlažem da za početak odmah kontaktiramo one koji se već bore za ovako nešto, kažemo im da postojimo i da ih zamolimo da nam prenesu svoja iskustva i savete kako da se borimo sa ovakvim problemom u našoj zemlji.

Pozdrav

Radicevic Miljan
Beograd

Vi na zalost nemate instaliran Flash Plug-in i ne mozete da vidite ovu sjajnu stvar.
Pritisnite dugme na slici da isključite svetlo. Ako vam se slika ne sviđa ponovo pritisnite dugme da uključite svetlo.

Dozlogrdilo mi je što zbog svakog objekta koji je ispod 5-6 magnitude moram da idem van grada, bez obzira što sam naoružan teleskopom, a sve to zbog tamo nekih reflektora koji osvjetljavaju ko zna šta, uličnih svjetiljki koje pored toga što osvjetljavaju ulice u kojima su postavljene to čine i sa nekoliko okolnih ulica, svjetlosnih topova po diskotekama koji vam smetaju iako ste nekoliko kilometara van grada..., zatim već pomenuto zagađenje atmosfere koje reflektuje svjetlost itd. U svakom slučaju neki koraci se moraju što prije poduzeti. Ako se mi kao astronomi ne počnemo brinuti o nebu, ko će drugi?! Ako se dobro sjećam priloga iz AM-a, Boris Štromar i njegovo astronomsko društvo iz Hrvatske imaju iskustva po ovom pitanju, negdje se tu pomenuo i Korado Korlević, čini mi se i da je Katarina Miljković napisala prilog o svjetlosnom zagađenju, pa bi najbolje bilo za početak kontaktirati njih. Takođe, neka i ostali sa ove liste pošalju svoje prijedloge.

Vedro nebo
Dragan
Banja Luka

1 | 2 >>

(oktobar 2002.)

Svoj komentr šaljite na adresu: lp@astronomija.co.yu


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  |Efemeride |

vrh