AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Svetlosno zagađenje

 

 

 

 

 

 

Sadržaj AM

 

svetlo

Isključite sijalicu
Vi na zalost nemate instaliran Flash Plug-in i ne mozete da vidite ovu sjajnu stvar.
Pritisnite dugme na slici da isključite svetlo. Ako vam se slika ne sviđa ponovo pritisnite dugme da uključite svetlo.

(nastavk)

<< 1 |  2

Najnoviji primer sa kojima se susrećem po ovom pitanju je izgradnja jednog pogona u blizini Istrazivačke stanice u Petnici, koji će naravno imati svoje spoljnje osvetljenje. Izvodjač je obećao da će se potruditi da postavi abažure na svetilje, a nama ostaje da sačekamo i vidimo šta će biti. Takođe se svaki put naježim, kada čujem da se raspravlja o osvetljavanju Kalemegdana, a znate da se tamo nalazi Narodna opservatorija, koja je verovatno jedini način da zainteresovani građani koji se ne bave astronomijom aktivno, pogledaju u zvezde.

Ovo je loše rešenje.
(Nije teško biti fin:o)

Pored ova dva primera sigurno da postoji još njih, a sigurno je i da se svako od nas susreće skoro uvek sa tim problemom. Ekipe Astronomske grupe iz Valjeva sve teže pronalaze neko pogodno mesto za posmatranja u blizoj okolini Valjeva.

Zato mislim da je ključ rešenja da se mi dogovorimo šta nama odgovara kao neki minimu, da se sa nekim inženjerima vidi model za to rešenje, a da se onda zajednički krene u kampanju za rešavanje "svetlosnog zagađenja".

Nikola Božić
Valjevo

Vi na zalost nemate instaliran Flash Plug-in i ne mozete da vidite ovu sjajnu stvar.
Pritisnite dugme na slici da isključite svetlo. Ako vam se slika ne sviđa ponovo pritisnite dugme da uključite svetlo.

Što se tiče rasipanja svetla jasno je da je loše stanje u Beogradu i Novom Sadu, ali i  Subotici, međutim ubedljivo najgori primer iz okoline je Budimpešta sa svojim monstruoznim osvetljenjem. Da spomenem i tamošnju situaciju, oni imaju izuzetno dobro organizovano astronomsko društvo sa više podgrupa po raznim gradovima. Problem svetla je tamo znatno izraženiji, ali nažalost još nisu uspeli (iako imaju 1000+ članova - gde smo mi od ovoga :( ) da na višljem nivou to proguraju u svest onih koji bi mogli nešto da učine. I oni naravno koriste istu argumentaciju kao i svi ljubitelji noćnog neba širom Zemlje, ali im nažalost to najčešće ne prolazi iz razloga što ih primaju sa velikom dozom sumnje (a zašto vas briga koliko mi trošimo struje za osvetljavanje, hoćete da kažete da smo ovakvi kakvi smo sada rasipnici, itd). Rezultat je stoga da su se zasad orijentisali na lokalne inicijative po raznim gradovima (Budimpešta je maltene otpisana kao izgubljen slučaj, pogotovo kada se imaju u vidu akcije tipa stubovi svetlosti kao 'solidarnost' za 9/11 događaje), gde i imaju uspeha, i to više igrajući na kartu komparacije sa ostalima (možete reći da je naš grad efikasniji, lepši, prirodniji, u koraku sa vremenom, itd). U tim mestima više ne postavljaju loše svetiljke, a kako ih vremenom obnavljaju i stare zamene sa novim, po ovom pitanju boljim rešenjima.

Čipa Atila
Subotica

Svoj komentr šaljite na adresu: lp@astronomija.co.yu

(oktobar 2002.)

<< 1 |  2


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  |Efemeride |

vrh