am@astronomija.co.yu

 

Pisma
 
 

Sadržaj AM

 

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
11.01.2003.
Kada će Uskrs?
"Kalendar kroz istoriju"; "
Kada pada Uskrs?"
Gospodine Dragoviću,

Veoma  cenim sve ono što je  na vašem sajtu. Vašim tekstovima i podatcima skidate mnoge zablude o "Srpskom kalendaru".

Molim vas da uporedite datum o praznovanju Uskrsa iz ovogodišnjeg crkvenog kalendara sa vašim podatcima. Naime, po kalendaru SPC za 2003. g. Uskrs će praznovati 27. aprila, a u vašem naslovu "O KALENDARU", i podnaslovu "PRAVOSLAVNI KALENDAR", na kraju prvog pasusa stoji: "...najraniji mogući datum Uskrsa je 22. mart, a najkasniji 25.april".

Gde je greška?

U vezi toga imam jedno pitanje. Naime:

Po julijanskom kalendaru Uskrs kruži u vremenskom intervalu od 21. marta do 25.aprila. Zbog vezivanja za Prolećnu Ravnodnevnicu nikad neće moći izaći iz tog intervala. Međutim, Božić za se svakih 128 godina pomera unazad za 1 dan. Zbog toga će se: 4.437. godine slaviti 7. februra, 12.032. godine 7.aprila, a 15.877. g. 7 maja. Dakle Božić će, po julijanskom kalendaru, doći do Uskrsa da bi iza njega izostao. Prema mome računu Božić i Uskrs će se, između 10.728. i 15.282. godine, slaviti u isti dan.

Dali su moguća ovakva kretanja ili ja grešim?

Ako je ovo tačno onda nema smisla što SPC istrajava na julijanskom kalendaru. A, nama u dijaspori to već smeta. To zato što su Božićni praznici ovde dugi kao godišnji odmori tamo. I drugo, naša deca kite jelku i otvaraju poklena na Božić 25.decembra.       

Sretna vam Nova 2003 godina.

Todor Rudić,
Kanada

Odgovor
Poštovani g. Rudiću,

Iako sam dosta zauzet našao sam zbog Vas malo vremena, pozabavio se Vašim pitanjima i evo mog mišljenja

1. Tačno je da je Uskrs ove godine 27. IV.

U našoj knjizi "KALENDAR KROZ ISTORIJU", na strani 58, glava 30. 'Pravoslavni Uskrs', u prvom pasusu, piše da " ... iako može da padne (Božić) u isto vreme kada i katolički (između 22. III i 25. IV), može i da kasni jednu, četiri ili čak pet nedelja za zapadnim (Božićem)." Tu se nalazi i odgovor na Vaše prvo pitanje.

2. Što se tiče Vašeg drugog pitanja i rezona, potpuno ste u pravu. Ta nesavršenost julijanskog kalendare i jeste jedan od uzroka zbog koga je on, kao neprecizan, 24. II.1582. zamenjen gregorijanskim kalendarom. Nisam proveravao Vas račun, ali verujem da je to što ste dobili, makar principijelno, tačno.

Još jednom Vam se zahvaljujem na pitanjima i sugestijama. To samo pokazuje da je knjiga postigla cilj i nagnala čitaoca da se i sam pozabavi ovom, za razmišljanje uvek otvorenom temom.

Pozdrav od Ivana & Draška Dragovića

 

vrh


[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride ]