Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Relaksacije
 

Sadržaj AM

 
saveti
Kako da bacite novac Pročitajte komentar

Ne znate šta ćete s parama? Evo rešenja za vas. Od sada i kod nas novac možete baciti na maštovit i originalan način. Prema pisanju nekih novina ovih dana za 11800 dinara možete kupiti pravo da po svom izboru imenujete neku od 15 miliona zvezda. Kao potvrdu za to delo dobijete jedan lepo upakovan, krasnopisom narisan i potpuno bezvredan sertifikat. A ako doplatite još 4000 dinara sertifikat će vam stići uramljen.

Znamo da robu prodaje lepa ambalaža, ali ovo što vam se sad nudi je samo ambalaža, bez robe. Roba postoji samo u vašoj uobrazilji da ste kupili nešto, a niste. Jer samo vi znate da se neka zvezda, koju gotovo sigurno nikad nećete ni videti nabu, dakle da se ta zvezda zove po vašem papagaju Kići – vi i niko više. Ni jedan astronomski program neće tu zvezdu zvati onako kako ste vi platili, ni u jednoj knjizi, ni u jednom katalogu, nigde se neće ta "vaša" zvezda zvati tako kako vi mislite. A neće, jer imena zvezdama i svim nebeskim objektima, po međunarodnom dogovoru, daje samo Međunarodna astronomska organizacija. I niko više. Svi ostali prodaju samo iluziju. To je otprilike kao kada biste se vi u vašoj kući dogovorili da se vaša ulica, koja se zove, recimo Ulica Lava Tolstoja, od sada zove Ulica Paje Patka. Vi je tako zovete, ali poštar će vam i dalje donositi samo ona pisma na kojima piše Ulica Lava Tolstoja. Eto tako je i sa tim nazivima zvezda. A eto zato ćete i baciti pare ako se ulovite na reklamu.

Sem toga, ta prividna usluga je i užasno skupa. Prvo, za mnogo manje para možete sami sebi da odštampate i lepši sertifikat koji će imati jednaku vrednost kao i ovaj za 11800 dinara, a drugo, vidite, ta usluga u Americi je više od dva puta jeftinija! Tamo košta svega 50-tak dolara.

Najiskrenije, za tri puta manje para, kupite jednu dobru knjigu i pročitajte je. Ili je poklonite nekom. Nemojte bacati novac.

Sad pročitajte članak ZVEZDE NISU NA PRODAJU!

Saša Zorkić

(16.06.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

Najpametnija devojčica na svetu...