Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Ovog meseca
 
 

Sadržaj AM

 

 

 

Draško Dragović, autor čuvenih Pisama iz Amerike i pola hiljade drugih članaka!

 
NEODOLJIVI IZAZOV

Vi izaberite TEMU, a Draško Dragović, pisac više knjiga iz oblasti popularne nauke, saradnik Astronomskog magazina i Astronomije - napisaće za vas ČLANAK!

Za početak, dok ne smislite svoju temu, nudimo vam uvodne pause dva članka da izaberete onaj koji biste želeli da pročitete. Potebno je da se javi bar PET čitalaca i odabere članak.

Sličan izaziov ponuđen je i čitaocima Zvjezdarnice sa kojom AM ima razvijenu saradnju.

IZABERITE!
 

priča broj 1

priča broj 2

Zdravstveni bilten Zemlje

Empire State Building

Zatrpani našom paklenom svako- dnevicom, definitivno smo izgubili pojam o globalnom. Bar ja jesam. Zato sam se s pažnjom usredsredio na jedno zanimljivo viđenje jedne pametne žene koja živi na Zapadu. Tačnije, u Ujedinjenom Kraljevstvu, ili kako mi to pogrešno kažemo, u Engleskoj. Radi se na neki način o zdravstvenom biltenu naše planete, ali sagledanog iz jednog sasvim drugačijeg rakursa. Ono što je mene privuklo ovoj temi, to je njena (njihova) svest o problemu. Ono što me užasava, to je potpuna nesvest našeg kolektiva o tome (svaka čast pojedincima, ali da izbegnem politiku, preskočiću dalju diskusiju).

Evo šta kaže Hazel Prichard, geolog sa univerziteta u Kardifu. Pokušaću da prenesem neka njena zapažanja i stavove, koje je iznela pred svoje kolege na jednom nedavnom stručnom sastanku.

Po meni, jako je malo medija u ovoj našoj Srbiji obeležilo događaje koji su pre tačno devet godina i bukvalno iz temelja protresli našu napaćenu zemlju: tada su, kako se to kaže, " združene snage NATO koalicije" bombardovale zemunsku zgradu Komande vazduhoplovstva i PVO. Nije mi ovde namera da pišem o tim nemilim događajima i kroz šta smo svi tada prolazili, ali se sećam brojnih zluradih komentara iskusnih penzionera iz kraja kada je jednog sunčanog jutra u septembru 2000. na vestima objavljeno da su u terorističkom napadu aviona srušene dve zgrade Svetskog trgovinskog centra (WTC) u Njujorku, ponos i dika savremene Amerike, simbol njenog prosperiteta i politike.

Mnogi oko mene su bili mišljenja da su Amerikanci najzad dobili šta su tražili, i da je pravda bar donekle pobedila. Ali malo ko od njih je znao da to nije prvi put da je Njujork bio meta avionskih napada. Štaviše, najvišu zgradu Amerike u to vreme, Empire State Building (ESB), pogodio je jedan bombarder, i to američki, za vreme drugog svetskog rata!

Želiš da znaš kako se to dogodilo? Ispričaću ti na sledećim stranicama. Zanimljivo je.

  

Pričitali ste uvodne tekstove? Koji vam se više sviđa? Odaberite i glasajte.

 

GLASANJE JE ZAVRŠENO!

Pogledajte rezultat

 

 

(12.04.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se