Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 
 
zanimljivosti
Koliko je zapravo Mesec veliki? 
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu
 

9/11/2006.

Evo pravog pitanja za zvezdane sladokusce: ako bismo Mesec "postavili" negde nasumično na nebu, koliko bi on zvezda pokrio? Recite otprilike, a potom pogledajte račun koji sledi. Možda će vas odgovor iznenaditi.

Prošli put smo dosta lako izračunali da nebo oko nas ima oko 40.000 kvadratnih stepeni. Takođe znamo da pri vedrim noćima na nebu vidimo oko 6.000 zvezda. Tako dobijamo 6.000/40.000 = 0,15 zvezda po kvadratnom stepenu.

Koliko je velik Mesec?

Gledano sa Zemlje, Mesečev poluprečnik iznosi oko 1/4 stepena. Ako tu vrednost uvrstimo u jednačinu za površinu kružnice, r2 x π, dobićemo da je površina Meseca (1/4)2 x π = 0,2 kvadratna stepena.

Na taj način zaključujemo da površina Meseca pokriva 0,15 zvezda / kvadratnom stepenu x 0,2 kv. stepena = 0,03 zvezda. Ukratko, u proseku Mesec pokriva oko 0,03 zvezde. Drugim rečima, treba da čekamo da se Mesec pomeri 30 svojih prečnika da bi pokrio jednu zvezdu!

Po sredi je iluzija, i oko nas vara kad posmatramo noćno nebo. Ono nam se čini puno zvezda, a Mesec tako veliki! Ali u stvarnosti, nebo je veliko, a Mesec je mali.

Ovde ima i jedan trik: zvezde nisu nasumično razbacane po nebu, već imaju tendenciju da se na nekim mestima jače grupišu nego na drugim. Koncentracija zvezda je mnogo veća u, recimo, sazvežđu Strelca, zato što se ono nalazi u pravcu središta naše galaksije. Ako se Mesec nalazi tu negde, sasvim je sigurno da će bez problema prekriti više zvezda.

(06.10.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM SCG