Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Sunce
 

Sadržaj AM

 
Sunce
Sunčeva pjega 1005
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Sunce snimljeno teleskopom Zvjezdarnice Vidulini, u kvadratiću se jedva nazire Sunčeva pjega 1005 (snimio M. Tumpić)

Naizgled bezličan astronomski naslov, no zapravo je riječ o veoma važnom događanju na našoj zvijezdi – nastanku Sunčeve pjege.

Ovog je vikenda nakon dugo vremena na Suncu uočena jedva uočljiva pjega. Znak da se Sunčeva aktivnost neznatno povećala. Astronomi već gotovo čitavu godinu očekuju pojavljivanje većeg broja pjega na Suncu, no tijekom cijele ove godine one su opažene u svega četiri navrata. Astrofizičari su pomalo zbunjeni obzirom se smatralo kako je osnovni, jedanaest godišnji Sunčev ciklus aktivnosti već poprilično poznat nakon nekoliko stoljeća njegova istraživanja. Naša nas je zvijezda ovaj puta izgleda iznenadila – Sunčevih pjega jednostavno nema.

Sunce se sada nalazi u minimumu svoje aktivnosti, ipak nitko nije očekivao kako će njegov disk mjesecima biti bez ijedne pjege. Aktivnost Sunca uvelike utječe na događanja na Zemlji. Prije nekoliko godina kada je njegova aktivnost bila u maksimunu, deseci pjega bili su svakodnevno vidljivi na njegovom disku, poneke od njih bile su toliko velike da su se vidjele i golim okom pri zalasku Sunca!

Magnetske anomalije koje su one prouzročile rezultirale su snažnim elektromagnetskim aktivnostima oko Zemlje te je u nekoliko navrata i iz Istre uočena i snimljena pojava polarne svjetlosti – aurore borealis.

Riječ je sada o veoma stidljivom ulasku Sunca u tkz. 24 ciklus aktivnosti, otkada astronomi sustavno izučavaju pojavnosti na Suncu. Inače, Sunčeve su pjege nešto hladnija područja na Suncu od ostatka njegove površine (fotosfere) i indikator su stanja u kojem se nalazi.

Detaljnija fotografija prikazuje kako se pjega 1005 zapravo sastoji od dvije pjege, svaka sa svojom umbrom i pneumbrom (crna i siva područja). Ova će se pjega vjerojatno raspasti i nestati s Sunčeva diska već u narednih nekoliko dana.

(16.10.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
 

DIVOVSKA PJEGA NA SUNCU VIDLJIVA I GOLIM OKOM 20.11.2005.

OČEKUJU NAS NEVIDJENE SOLARNE BURE

SUNČEVE PEGE NAJAVLJUJU NOVI MAGNETNI CIKLUS (29.08.2006.)

NOVE EKSPLOZIJE NA SUNCU; CIGARETA ŠTETNIJA OD MAGNETSKIH BURA (16.12.2006.)

Nastupa novi, dvadeset i četvrti, Sunčev ciklus (07.01.2008)

Pjege na Suncu