Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Asteroidi
 

Sadržaj AM

mala tela
99942 Apophis (2004MN4)

Na samom kraju prošle godine nebeska stena, asteroid 2004 MN4, oko 400 metara u prečniku, uplašila je astronome koji prate i izučavaju mala tela u susedstvu naše planete. Prve procene su ukazivale na veliku verovatnoću od 1 prema 300 da će asteroid udariti u Zemlju 13. aprila 2029. godine. Neredni proračuni su ovu verovatnoću povećali na dramatičnih 1 prema 43, zatim i na 1 prema 37. Nikada do tada nije zabeležen toliko visok stepen opasnosti od udara nekog tela u našu planetu.

Na sreću, kasniji potpuniji i precizniji podaci o putanji asteroida definitivno su otklonili opasnost – bar do neke njegove naredne posete, ali će asteroid, koji je u međuvremenu dobio zvanično ime 99942 Apophis (Apofis, egipatski bog mraka i haosa), tog 13. aprila 2029. proći na vrlo bliskom odstojanju od Zemljine površine. Računi pokazuju da će to biti na oko 37 hiljada kilometara što je inače visina geostacionarnih satelita. U kosmičkim razmerama, asteroid će očešati planetu.

Ovakvi bliski susreti Zemlje sa drugim nebeskim telima se događaju otprilike jednom u 1300 godina i stoga naučnici već sada prave planove kako da ovaj maksimalno iskoriste. Još je velika nepoznanica kako će gravitacija naše planete uticati na buduću putanju i ponašanje asteroida. Postoje nagoveštaji da će NASA postaviti merne instrumente na asteroid što bi svakako obogatilo znanje kojima astronomi danas raspolažu o ovim telima. Računa se da bi precizni instrumenti mogli da pošalju određene podatke i o unutrašnjosti asteroida.

Inače ovaj asteroid će se, kada za 24 godine bude prolazio pored Zemlje, videti i golim okom i to na noćnom nebu Evrope, Afrike i zapadne Azije.

Apofis je jedan od preko 600 po Zemlju potencijalno opasnih asteroida. Kada bi udario u Zemlju izazvao bi ogromnu štetu lokalnog obima. Tek sudar sa telom od nekoliko kilometara u prečniku bio bi opasan po čitavu ljudsku civilizaciju.

(01.09.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh

LINKOVI

MOGUĆ UDAR ASTEROIDA «2004MN4» U ZEMLJU !

ASTEROID ĆE NAS (IPAK) PROMAŠITI  

ŠTO NAPOSLIJETKU OČEKIVATI