AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Udari iz
svemira

Svemir preti

Jukatan
Baringer


Dinosaurusi

 

Sadr┼żaj AM

          

 

udari

Jukatan
smak sveta pre 65 miliona godina


gucic@email.com

Ne moze se sa potpunom sigurnoscu tvrditi sta je prouzrokovalo nestanak dinosaurusa. Po nekim ranim teorijama dinosaurusi su izumrli jer za njih nije bilo dovoljno hrane na zemlji, po drugim uzrok izumiranja bila je bolest koja ih je istrebila. Ni jedna od ovih pretpstavki nije medjutim u stanju da do kraja ubedljivo objasni tako iznenadan i tako brz proces izumiranja ovih veoma brojnih i raznovrsnih zivotinja. One su sve jednostavno u vrlo kratkom periodu iscezle sa lica zemlje.

Meksicki zaliv, mesto udara asteroida pre 65 miliona godina [33 Kb]

Danas najuverljivija teorija o ovom davnom i dramaticnom istrebljenju najmmocnijih zivih stvorenja na zemlji je teorija o kataklizmi do koje je doslo usled udara iz svemira. Po svemu sudeci pre 65 miliona godina kod poluostrva Jukatan, u Meksickom zalivu, na nasu planetu je pao asteroid. U duzem vremenskom razdoblju sudari nebeskih tela su uobicajena pojava u celom Suncevm sistemu. O tome svedoce brojni krateri na svim cvrstim telima koja su do sada ispitana. Analiza ovog udara i njegovih posledica po citavu planetu, po njenu floru i faunu, govore globalnoj kataklizmi.

Unistene su sve dominantne zivotinjske vrste, po nekim procenama oko 80 procenata njih, i ako cemo pravo, bio je to smak sveta.

 
Po ovom scenariju dogadjaji su tekli ovom redom.

Asteroid, mozda 10-tak kilometara u precniku, pre 65 miliona godina je udario u planetu u blizini poluostrva Jukatan......

 

.....Od udara doslo je do snazne eksplozije i stvaranja ogromnog kratera ispod povrsine mora. Iz zemlje je bio istisnut izuzetno zapaljiv gas metan (CH4).....
....Metan se rasirio po atmosferi. Njegova eksplozija je bila neminovna. Verovatno ju je aktivirala neka munja. Tada je nastao pakao. Gorelo je i nebo i zemlja....
....Nastao je ogroman vatreni talas koji se sirio duz planete i koji je unistavao sve pred sobom. Izgorelo je preko 50% biljnog sveta. Asteroid je izazvao jos jednu reakciju sa katastrofalnim posledicama. Posto je pao u more, istisnuo je ogromnu masu vode, od koje se formirao ogroman talas, tsunami, koji se prosirio po velikom delu planete....
Ovo sve je samo bio pocetak unistavanja zivota. Kako je drvece gorelo, oslobadjalo je velike kolicine azot-oksida, koji se mesao sa vodenom parom u atmosferi, pa su ubrzo nastale i kisele kise. Zbog velike kolicine prasine i sitnog kamenja u atmosferi koje je izbacio udar asteroida, nestala je dnevna svetlost, a povrsinska temperatura se smanjila za skoro 200C.

Sve ono sto je prezivelo sam udar asteroida bilo je osudjeno na laganu smrt. Posto nije bilo sunceve svetlosti uvele su trave i ostale biljke i biljojedi su ostali bez hrane. Uginuli su od gladi. Bez biljojeda ni mesozderi nisu imali hrane. Uginuli su i oni. Racuna se da je tada izumrlo cak i 80 posto svog zivog sveta.

Ipak neki zivotni oblici su opstali. Prezivela su sitna, gotovo nistavna stvorenja koja su do tada stajala na stranputici zivota, bez neke prespektive. Medju njima bili su i sisari.

Tako kazu naucnici. Medjutim, mi koji smo gledali Diznijev film Dinosaurus znamo da su dinosaurusi nakon pada asteroida ipak nasli svoju srecnu dolinu u kojoj su jos dugo i srecno ziveli.

[jun2001]

vrh