Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Sateliti
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
mesec
Okultacija Saturna Mesecom - izveštaj
 
Nedeljko Marković
nemark@nspoint.net

Bogovi definitivno nisu na našoj strani. Tačnije, bog oblaka i kiše jeste. Ostali nas ne vole. Ne, nisu nas zaboravili. Oni tačno prate šta mi radimo.

Okultacija Saturna Mesecom - ne dešava se svaki dan, a kada se dešava, onda je to na drugoj hemisferi. Kod nas se eventualno vidi samo kao konjukcija. Retko se sa naših prostora vidi okultacija. I kada teoretski može, onda ONI ne daju. Bog oblaka od ostalih iz njegove svojte dobije zadatak za tu noć, ceo bućur zadataka sa preciznim tajmingom, a budući da je bolesno pedantan, ništa sa tog spiska obaveza ne propusti. Osnovni zadatak mu je – da nam doskoci.

Veća ilustracija 141 Kb
Ovako je bilo... iznad oblaka

Elem, počnem ja sa pripremama na vreme, sredim sve što nije štimalo, oslobodim dovoljno prostora na hard disku, proverim montazu, web-kameru, napunim akumulatore, očistim optiku, napunim rezervoar..........n a v i j e m s a t, pa još pre spavanja proverim i nebo i sve vremenske prognoze (odlično, ima šanse!) i legnem na vreme da se malo odmorim. I probudim se ja na vreme. Pogledam kroz prozor, Mesec nešto magličast, a i ostatak neba, sa tu-i-tamo pravim oblacima. Neka, ume to da se promeni. Obučem se, spakujem sve što mi treba u kola pa na Popovicu. Zgodno mesto, pošto se sve dešava prilično nisko, da neka izmaglica i svetlono zagađenje što manje smetaju. Ali vraga. Bog oblaka savesno obavlja zadatak, navukao oblake preko celog neba. Ipak sam postavio opremu, “odokativno” useverio montažu. Valjda će biti dovoljno za ovu priliku. Valjda će se desiti neka rupa u oblacima. Dosta se dešavao narod. Može valjda i neka rupa. Ali, nema. Bog oblaka je savestan. Samo mi je na trenutak dao da vidim magličasti Mesečev disk, i to već kada je Saturn bio zaklonjen. I ništa više. A da sam se, videvši šta se sprema, vratio nazad u krevet, sutra bih u AM-u čitao da se u oblacima napravila rupa. Taman da se vide i početak i kraj okultacije. To je i bio zadatak ONOG boga oblaka. Da vidi šta ja radim i kako se ponašam, pa da i on svoj doprinos prilagodi tome.
.
.
.
A u povratku počela i neka kišica.
Izgleda je vreme da upišem neki večernji kurs iz meteorologije.

Marković Nedeljko
02.03.2007.

(02.03.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index

 

Okultacija Saturna Mesecom 2007

 

Okultacija Saturna Mesecom (2001)

IZVEŠTAJI: 
Skoplje
Zagreb
Sremcica

Novi Sad
video snimak