AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

 

Sadržaj AM

 

 

anketa

Kakvi su vanzemaljci

Uzmimo da vanzemaljci postoje, da su vrlo inteligentni i da imaju veoma razvijenu tehnologiju. Kad-tad suočićemo se sa njima, pod pretpostavkom da budemo dovoljno mudri da preživomo do tada (u šta sumnja npr. Hoking: Kraj ljudske civilizacije). Postavlja se pitanje kavi bi oni mogli biti prema nama. Možda je za nas bolje da ih i ne sretnemo.

U SF literaturi opisuju se najraznovrsnije naravi vanzemaljaca, od beskrajno simpatičnih i dobroćudnih kakav je ET, do krajnje bezumnih i opasnih nakaza kavi su oni iz filma Alien. U Zvezdanim stazama ima ih svakakvih, mada su svi oni samo crno-bela kopija nas samih, tj. većinom su antropormofizovani i po obliku, i po karakteru.

Naučnici i filozofi u svom poimanju vanzemaljaca nisu opterećeni potrebom da opišu dovoljno zanimlivog vanzemaljca da se priča o njemu dobro proda, već se rukovode nekom svojom logikom. Možda su stoga oni bliži istini.

Jedno vreme postojala je ideja da toplota blagotvorno deluje na inteligenciju pa je izlazilo da su Merkurijanci i Venerijanci, kao bliži Suncu, pametniji od nas koji smo opet pamentiji od Marsovaca.

Po Lovelu i drugim koji su videli kanale na Mesecu (vidite o tome ovde) Marsovci su veoma napredna i vredna civilizacija, a Hevelovi Seleniti su vredan narod blage naravi, koji živi razborito, u slozi i strane su mu sve nevolje i patnje nas zemaljskih stvorenja. Krhke su i nežne građe, a obdareni su visokom inteligencijom. Po mnogo čemu bolji su od nas

I tako dalje.

Ali konačno, kakvi su vanzemaljci? Grubo, po njihovom mogućem odnosu prema nama, mogli bismo ih podeliti na sledeće tipove.

- Tip Taliban: za njih mi smo korov koji zagađuje ovaj deo svemira. Uopšte ih ne impresioniraju naše piramide, muzika Baha, pa čak ni Anđelina Žoli. Utamaniće nas ako budu mogli.

- Tip Borg: interesujemo ih samo kao izvor zdrave hrane; možda bi im poslužili za proizvodnju dezodoransa. U najboljem slučaju asimiliraće nas i pretvoriti u nove Borgove.

- Tip Klingonac: ako im smetamo, a smetamo im, pokušaće da nas unište. Ali sa njima se može razgovarati; možda bismo ipak mogli da se nagodimo.

- Tip Vulkanac: ponašaju se u skladu sa načelom o kosmičkoj miroljubivoj koegzistenciji. Smatraju da nam treba dati šansu i strpljivo će čekati da se urazumimo. Zatim će nam pomoći.

- Tip Bašmebriga: svejedno im je, potpuno su ravnodušni prema činjenici da postojimo i gledaju svoja posla.

Sad popunite našu anketu.

  << Rezultat prethodne ankete

(mart 2002.)


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride 2002 |

vrh